Nimma Sportzomer

Waar Parijs de Olympische Spelen heeft deze zomer, heeft Nijmegen de Nimma Sportzomer. De Nimma Sportzomer is een bruisend sportevenement dat de hele stad Nijmegen in beweging brengt. Rondom de Olympische en Paralympische Spelen willen we alle inwoners van Nijmegen laten meegenieten van dit sportevenement. In de vijf stadsdelen van Nijmegen vinden vijf evenementen plaats. De evenementen zijn gratis en vinden plaats tussen 23 mei en 31 juli 2024.

Vijf evenementen in vijf stadsdelen

Samen met lokale sportaanbieders en andere partners hebben we een breed aanbod van olympische en paralympische sporten samengesteld. Verspreid over de vijf evenementen in de vijf stadsdelen van Nijmegen. Bij elk evenement staat er een andere tak van sport centraal.

Of je nu al een sportliefhebber bent of op zoek bent naar een nieuwe leuke manier om in beweging te komen, Nimma Sportzomer heeft voor iedereen iets te bieden.  Hieronder vind je alle informatie van de vijf evenementen. 

Sportwethouder Jean Paul Broeren ontsteekt het Nimma Sportzomer vuur op zaterdag 25 mei om 10 uur tijdens het watersport event Optimist on Tour. Iedereen is welkom.

Het NIMMA sportcongres 'Niet nuilen, moar meedoen' vindt plaats op maandag 27 mei van 9.00 tot 18.00 uur in het Gymnasion.Wij organiseren dit samen met de de Radboud Universiteit, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en ROC Nijmegen. Deze dag staat in het teken van inspiratie, ervaringen en kennisuitwisseling op het gebied van beweegstimulering en aangepast sporten en bewegen.

Het congres is voor professionals vanuit praktijk, beleid, onderwijs en onderzoek zoals buursportcoaches, beleidsmedewerkers, gezondheidsmakelaars, bewegingsagogen, docente, sportaanbieders en ergotherapeuten.

Programma en aanmelden

  • Op het programma staat onder andere: de rol van topsport in beweegstimulering, rolstoelvaardigheidstraining, e-sports voor inclusief sporten en bewegen en het betrekken van je doelgroep bij innovaties en onderzoek
  • Bekijk het programma en hoe je je kunt aanmelden op de website van de Radboud Universiteit 

Meer informatie

Stuur een mail naar Femke van Abswoude via femke.vanabswoude@ru.nl

Tijdens het watersport event 'Optimist on Tour' kunnen deelnemers gratis kennismaken met zeilen, kanoën en suppen (Stand Up Paddling). Ervaren instructeurs staan klaar om de basis van watersport bij te brengen. Drempels verdwijnen, waardoor meer kinderen kunnen meedoen. 

Programma 

  • Locatie: Watersportcentrum Het Bastion, Oudedijk 3, Nijmegen 
  • Op donderdag 23 mei en vrijdag 24 mei voor kinderen van groep 5 tot en met 8 met zwemdiploma A 
  • Op zaterdag 25 mei voor jong en oud
DatumWat Voor wie 
23 mei van 9.00 tot 15.00 uurgratis watersport clinicgereserveerd voor klassen van basisscholen
23 mei van 15.00 tot 18.00 uurgratis watersport clinichiervoor kun je je aanmelden
24 mei van 9.00 tot 15.00 uurgratis watersport clinicgereserveerd voor klassen van basisscholen
24 mei van 15.00 tot 18.00 uurgratis watersport clinichiervoor kun je je aanmelden
25 mei van 9.30 tot 17.30 uurgratis watersport clinichiervoor kun je je aanmelden
25 mei van 10.00 tot 10.30 uuropening Nimma Sportzomer: wethouder Broereniedereen is welkom

Aanmelden gratis watersport clinic

  • Let op: alleen kinderen van groep 5 tot en met 8 met minimaal een zwemdiploma A kunnen zich aanmelden
  • Schrijf je van tevoren gratis in dan ben je zeker van een plek. Aanmelden op locatie kan ook. In beide gevallen zijn bij de aanmelding toestemming van een ouder/verzorger en zwemdiploma A voorwaarden om mee te kunnen doen
  • Aanmelden kan via Optimist On Tour

Tijdens de Olympische spelen in Parijs 2024 is het aantal Urban sporten uitgebreid. Zo zijn skateboarden en breaking (breakdance) toegevoegd aan het programma in de Franse hoofdstad. 

Diverse sporters op het gebied van BMX, WCMX, skateboarden en breaking laten in Nijmegen-West op zaterdag 15 juni hun toffe tricks zien. Ook kun je te gekke demo’s bekijken en is er een breaking competitie. Tot slot kun je de uitdagende sporten zelf uitproberen met verschillende workshops. 

Handig om te weten

  • Zaterdag 15 juni 2024  van 15.00 tot 18.00 uur
  • Locatie: Waalhalla, Winselingseweg 12 in Nijmegen
  • Voor jongeren van 12 jaar en ouder
  • Het is gratis en je hoeft je niet van te voren aan te melden 

Show wheelchair skills team en workshop rolstoelvaardigheid

Zit je in een rolstoel? Laat deze dag dan vooral niet aan je voorbij gaan! Het wheelchair skills team is deze dag ook aanwezig om hun stunts te showen in het skatepark. Maar ook jij kan deze dag werken aan jouw vaardigheden door mee te doen aan een clinic rolstoelvaardigheid.

Ben je benieuwd naar deze sporten en wil je dit ook eens uitproberen? Kom dan op zaterdag 15 juni van 15.00 tot 18.00 uur naar Waalhalla en de pumptrack op het Nyma terrein. 

Ontdek racketsport
Dit is je kans! Verken en ervaar samen met anderen de wereld van de racketsporten. Maak niet alleen kennis met padel en tennis, maar ook met badminton en tafeltennis. Probeer de verschillende sporten uit of word nog beter in een sport door mee te doen aan een clinic. 

Er is voor iedereen iets te beleven! Het maakt niet uit of je een beginner bent of al ervaring hebt. Natuurlijk is er ook ruimte om andere deelnemers te ontmoeten en te genieten van de gezellige sfeer vol sportiviteit en plezier.

Handig om te weten

  • Woensdag 10 juli van 10.00 tot 15.00 uur
  • Ochtend: van 10.00 tot 12.00 uur voor 50+'ers
  • Middag: van 13.00 tot 15.00 uur voor kinderen met ouder(s)
  • Het is gratis en je hoeft je niet van te voren aan te melden
  • Locatie: Tennis & padelvereniging Lindenholt, De Wellenkamp 1150, Nijmegen 

Voor jong en oud is er van alles te beleven. Ontdek verschillende workshops, clinics en uitdagingen waarbij streetsports, zoals basketbal en freerunning centraal staat. 

Walking basketbal

In de ochtend is er walking basketbal voor volwassenen en senioren. Om 09.00 uur staat er een kopje koffie en thee klaar. Daarna is er een clinic walking basketbal van 09.30 - 10.30 uur. 

Freerunning en Freestyle Basketbal

Daarna gaat het programma, van 11.30 - 13.30 uur, door met freerunnen en freestyle basketbal voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Freerun langs een spannend parcours voor allerlei leuke bewegingen en klimplezier. En doe mee met een clinic van Showcase Basketbal. 

Je kan van te voren al een plek reserveren door je aan te melden. Er zijn op de dag zelf ook nog vrije inloop plekken beschikbaar.

Aanmelden streetsports

Basketbaltoernooi

De dag wordt van 14.00 - 17.00 uur afgesloten met een 3x3 basketbaltoernooi voor jongeren van 10 t/m 15 jaar. Doe ook mee en beleef een dag vol sportief plezier op het 3x3 basketbalveld in Zwanenveld!

Handig om te weten

  • Woensdag 24 juli van 9.00 tot 18.00 uur
  • Van 9.00 tot 10.30 uur voor volwassenen en senioren
  • Van 11.30 tot 13.30 uur voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar
  • Van 14.00 tot 17.00 uur voor jongeren van 10 tot 15 jaar
  • Het is gratis en je hoeft je niet van te voren aan te melden. Voor Freerunning en Freestyle Basketbal kan je van te voren een plekje reserveren, dit is niet verplicht. Op de dag zelf zijn er altijd nog vrije inloop plekken beschikbaar. 
  • Locatie: 3x3 basketbalveld Dukenburg | Van Schuylenburgweg 18, Nijmegen

Maak kennis met verschillende onderdelen van atletiek in de vorm van een meerkamp, op je eigen niveau. 

Heb jij altijd al eens verschillende atletiek onderdelen willen proberen? Kom naar hét atletiek evenement van de Nimma Sportzomer. Neem deel aan verschillende onderdelen. Je kan zelfs een gouden medaille verdienen! Zodat jij je even een echte olympiër voelt.

In de ochtend zullen de activiteiten gericht zijn op ‘walking atletiek’, zodat iedereen op zijn eigen niveau deel kan nemen.

Aangepast sporten

Ook voor de aangepaste sporter zijn er verschillende sporten te ervaren. Atletiekvereniging Cifla is aanwezig met racerunners. Houd deze website in de gaten voor het actuele programma!

Handig om te weten

  • Woensdag 31 juli van 10.00 tot 15.30 uur
  • Van 10.00 tot 12.00 uur voor 50plussers
  • Van 13.30 tot 15.30 uur voor groep 3 tot en met 8
  • Het is gratis en je hoeft je niet van te voren aan te melden
  • Locatie: Nijmegen Atletiek, Heemraadstraat 3 in Nijmegen