Financiële hulp voor ondernemers

De gemeente kan u financieel helpen. Bijvoorbeeld als u een bedrijf vanuit een uitkering wilt starten of als het financieel even niet goed gaat met uw bedrijf. Als u een investering wilt doen die de bank niet wil financieren of als u uw bedrijf wilt beëindigen.

Hiervoor bestaat bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Neem contact op met het OndernemersPunt via de mail ondernemerspunt@nijmegen.nl of bel 024- 329 93 30 voor de mogelijkheden.

Aanvragen

Aanvragen via DigiD Het inloggen is geannuleerd.


Wat valt er onder de bijstand voor zelfstandigen?

Bedrijf starten vanuit een uitkering

U krijgt maximaal 1 jaar lang hulp bij het voorbereiden van uw eigen bedrijf en het maken van een ondernemingsplan. Als het ondernemingsplan is goedgekeurd, vullen wij uw inkomen aan tot bijstandsniveau. Misschien zijn er investeringen nodig. Wanneer de bank u geen of te weinig krediet wil verstrekken, kan de gemeente u helpen met een lening. U betaalt hierover rente met een looptijd van maximaal 10 jaar.

Steun als u tijdelijk te weinig inkomen heeft

De gemeente kan uw inkomen tijdelijk aanvullen tot bijstandsniveau.

  • Uw bedrijf moet al een aantal jaren bestaan
  • U moet daarna zelf in staat zijn om uw inkomen te verdienen
  • Wanneer u of uw partner nog een baan heeft naast het bedrijf en daarmee minstens bijstandsnorm verdient, heeft u hier geen recht op

Lening voor uw bedrijf

Als u problemen heeft met het financieren van noodzakelijke investeringen kunt u een lening krijgen. Bijvoorbeeld als u uw bedrijf wilt moderniseren of u moet schulden afbetalen. Heeft u of uw partner nog een baan heeft naast het bedrijf? En verdient u of uw partner daarmee minstens de bijstandsnorm? Dan heeft u hier geen recht op.

Hulp voor 55+ ondernemers

Bent u geboren voor 1960, niet ouder dan uw pensioenleeftijd en verdient u niet genoeg met uw bedrijf om van te leven? Als u afhankelijk bent van deze inkomsten kunt u onder bepaalde voorwaarden een aanvullende uitkering krijgen tot aan uw pensioen.

Of misschien besluit u te stoppen met uw bedrijf. Heeft u geen inkomen meer, bestaat uw bedrijf minimaal 10 jaar en ligt uw inkomen de laatste jaren beneden een vastgesteld minimum? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een IOAZ-uitkering. U moet deze uitkering dan wel aanvragen vóórdat u stopt met uw bedrijf.

Financiële hulp als u stopt met uw bedrijf

Soms kan het verstandig zijn om te stoppen met uw bedrijf. Hiervoor zijn financiële regelingen.