Busvoordeelabonnement

Voor inwoners met een laag inkomen bieden we een goedkoop busabonnement aan: het Busvoordeelabonnement.

Bent u getrouwd of woont u samen met een partner en wilt u beiden gebruik maken van het Busvoordeelabonnement? Vraag deze dan apart aan.

Aanvragen

Aanvragen

Zo werkt het

U kunt het abonnement het hele jaar aanvragen. Voorbeeld: u koopt het abonnement op 3 februari 2022. Uw abonnement is dan tot 3 februari 2023 geldig.

Stap 1 - Persoonlijke OV-chipkaart

U heeft een persoonlijke OV-chipkaart met pasfoto nodig. Heeft u nog geen persoonlijke OV-chipkaart? Vraag deze online aan via ov-chipkaart.nl. De OV-chipkaart kost € 7,50 en is 5 jaar geldig.

Zorg dat er positief saldo op uw OV-chipkaart staat. Bij een negatief saldo werkt het abonnement niet. Er moet minimaal € 0,-  of meer op uw OV-chipkaart staan.

Stap 2 - Abonnement aanvragen

Vraag het busabonnement online aan op inkomensondersteuning.nijmegen.nl. Als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u direct een QR-code in uw e-mail. Met deze QR-code kunt u het busvoordeelabonnement kopen.

De QR-code is geldig tot en met 31 oktober 2022. Dit betekent dat u tot die datum uw abonnement op elke gewenste dag in kunt laten gaan. Het abonnement zelf is 12 maanden geldig vanaf het moment dat u het in laat gaan.

Stap 3 - Abonnement activeren bij het Brengloket

Met de QR-code van het busvoordeelabonnement gaat u langs het Brengloket op centraal station Nijmegen. U kunt gewoon binnen lopen. U vindt het Brengloket in de stationshal in de hoek schuin tegenover de boekhandel. Bekijk de openingstijden van het loket. Tip: probeer piekuren te vermijden. Het loket is vaak het drukst op maandag tot en met vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.

Neem het volgende mee naar het Brengloket:

 • QR-code busvoordeelabonnement
 • Legitimatiebewijs
 • Persoonlijke OV-chipkaart
 • € 15,- (pin of contant)

Iemand anders laten ophalen

Kunt u zelf niet naar het Brengloket komen? Dan kunt u ook een ander persoon machtigen om voor u langs te gaan. Geef een veilige kopie van een geldig legitimatiebewijs mee. Schrijf voor de machtiging het volgende op papier:  

 • Uw naam
 • Naam van de persoon die u machtigt
 • Dat u deze persoon machtigt om voor u het Busvoordeelabonnement op te halen
 • Uw handtekening

Hulp nodig bij het aanvragen? 

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen of heeft u geen computer? Een medewerker van een Stip (informatiepunt in wijk) kan u helpen: zie stipnijmegen.nl

Wat houdt het abonnement in? 

Een jaar lang gratis reizen in Nijmegen en omgeving. U reist met het abonnement gratis op:

 • Maandag tot en met vrijdag na 9.00 uur
 • Zaterdag en zondag de hele dag

Reist u op werkdagen voor 9.00 uur, dan betaalt u voor de hele rit de normale kosten. Daarvoor moet er genoeg geld op uw OV-chipkaart staan.

U reist met het abonnement gratis op alle stads- en streekbussen in de gemeente Nijmegen (zie kaart). Behalve op nachtbussen en lijn 58 van de NIAG (Duitse buslijn). Het abonnement is ook geldig in de dorpen: Alverna, Beek, Bemmel, Berg en Dal, Beuningen, Elst, Erlecom, Ewijk, Groesbeek, Heumen, Kekerdom, Leuth, Malden, Molenhoek, Mook, Nederasselt, Ooij, Overasselt, Weurt, Wijchen, Winssen.

Reist u met een buslijn buiten het gebied van het abonnement? Dan betaalt u alleen voor dat deel van de reis waar u niet gratis kunt reizen. Dit wordt automatisch verrekend. Daarvoor moet er voldoende geld op uw OV-chipkaart staan.

Heeft u een NS Flex abonnement? De NS brengt de hele rit in rekening als u deels binnen en deels buiten het gebied van het busvoordeelabonnement reist. U kunt dit oplossen door het abonnement te vervangen door bijvoorbeeld Transdev Flex. Dan wordt alleen het deel van de reis in rekening gebracht buiten het gebied waar het busvoordeelabonnement geldt.

Voorwaarden

 • U woont in Nijmegen
 • U bent 18 jaar of ouder
 • U kunt geen gebruik maken van de OV-chipkaart voor studenten (het studentenreisproduct van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO))
 • U heeft niet meer inkomen dan het maximale inkomen dat voor u geldt. In de tabel hieronder vindt u wat uw maximale inkomen mag zijn. Gebruik ter controle uw inkomen van de maand vóór de maand waarin u het abonnement aanvraagt. Voorbeeld: u vraagt op 3 februari 2022 het abonnement aan. Dan vergelijkt u uw inkomen van januari 2022 met het maximale inkomen dat voor u geldt.

Maximaal inkomen busvoordeelabonnement 2022 (netto, zonder vakantiegeld)

SituatieVanaf 18 jaar tot uw pensioenleeftijdVanaf uw pensioenleeftijdIndicatie met verblijf (in zorginstelling of verpleeghuis tot pensioenleeftijd)
Alleenstaand€ 1.378,-€ 1.545,-€ 475,-
Alleenstaande ouder€ 1.768,-€ 1.872,-€ 690,-
Getrouwd of samenwonend (inkomen samen)€ 1.963,-€ 2.080,-€ 765,-

Wat hoort bij het inkomen?

Alle inkomsten uit werk, uitkering, pensioen, alimentatie, kamerhuur, kostgeld.

Wat hoort niet bij het inkomen?

Zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, heffingskortingen Belastingdienst en doeluitkeringen en vergoedingen (bijvoorbeeld schadevergoedingen). 

Wilt u weten op welke toeslagen of heffingskortingen u recht heeft? Kijk dan op de website van de Belastingdienst. Heeft u hulp hierbij nodig. De sociaal raadslieden kunnen u hierbij helpen. Bel voor een afspraak 14 024. 

Kosten

€ 15,- per jaar voor het abonnement.

Reist u op werkdagen voor 9 uur, dan betaalt u voor de hele rit. Daarvoor moet er voldoende geld op uw OV-chipkaart staan.

Reist u met een buslijn buiten het gebied van het abonnement? Dan betaalt u alleen voor dat deel van de reis waar u niet gratis kunt reizen. Dit wordt automatisch verrekend. Daarvoor moet er voldoende geld op uw OV-chipkaart staan.

Heeft u een NS Flex abonnement? De NS brengt de hele rit in rekening als u deels binnen en deels buiten het gebied van het busvoordeelabonnement reist. U kunt dit oplossen door het abonnement te vervangen door bijvoorbeeld Transdev Flex. Dan wordt alleen het deel van de reis in rekening gebracht buiten het gebied waar het busvoordeelabonnement geldt.

Wanneer uw abonnement bijna afloopt, ontvangt u van ons een brief met een herinnering om het abonnement te verlengen. 

Heeft u van ons een brief gekregen? Controleer dan tot wanneer uw abonnement geldig is. Een vervolgaanvraag kunt u het beste 1 maand voor de einddatum doen. Hierdoor zorgt u ervoor dat uw abonnement door blijft lopen.

U verlengt het abonnement via de stappen op deze pagina onder de kop 'Zo werkt het'.

Einddatum abonnement controleren

Er zijn 2 manieren om te controleren tot wanneer uw abonnement geldig is:

 • Via ov-chipkaart.nl. Hiervoor heeft u het pasnummer van uw OV-chipkaart nodig
 • Met een oplaadpaal voor OV-chipkaarten bij bijvoorbeeld station of Primera

Ook als u 65 jaar of ouder bent, kunt u het busvoordeelabonnement kopen. Dat kan als uw inkomen niet hoger is dan het maximale inkomen (zie bij de voorwaarden).

Is uw inkomen hoger? Dan heeft u als 65+er de volgende mogelijkheden: 

 • Een 65+ busabonnement van Breng voor Nijmegen en de regio, voor € 49,- per jaar
  Dit busvoordeelabonnement is geldig in hetzelfde gebied en op dezelfde tijden als het nieuwe gemeentelijke abonnement
   
 • Een Dal vrij 65+ busabonnement van Breng geldig in heel Gelderland, voor € 125,- per jaar

Vraag een vervangende kaart aan (geen nieuwe kaart) via ov-chipkaart.nl of bel met de klantenservice 0900-0980. OV-Chipkaart BV zet dan uw busvoordeelabonnement over op de vervangende kaart. Uw abonnement blijft dan doorlopen en u kunt het gewoon blijven gebruiken.

Het is belangrijk dat u een vervangende kaart aanvraagt en geen nieuwe kaart. Bij een nieuwe kaart wordt het busvoordeelabonnement niet overgezet van uw oude kaart.

Heeft u per ongeluk toch een nieuwe OV-chipkaart aangevraagd waar het Busvoordeelabonnement niet meer op staat? Ga dan naar het Brengloket op centraal station Nijmegen. Zij gaan in overleg met u en de gemeente en zoeken naar een passende oplossing. Neem hierbij uw oude ov-chipkaart en legitimatiebewijs mee.