Busvoordeelabonnement

U heeft weinig inkomen en u wilt goedkoop reizen met de bus. Vraag het busvoordeelabonnement aan.

Aanvragen

Aanvragen Het inloggen is geannuleerd.

Voor inwoners met een laag inkomen bieden we een goedkoop busabonnement aan: het busvoordeelabonnement.

Bent u getrouwd of woont u samen met een partner? En wilt u beiden gebruik maken van het busvoordeelabonnement? Vraag deze dan apart aan.

Aanvragen

 1. U heeft een persoonlijke OV-chipkaart met pasfoto nodig. Heeft u nog geen persoonlijke OV-chipkaart? Vraag deze online aan via ov-chipkaart.nl. De OV-chipkaart kost € 7,50 en is 5 jaar geldig.
 2. Zorg dat er geen negatief saldo op uw OV-chipkaart staat, want dan werkt het Busvoordeelabonnement niet. Er moet minimaal € 0,-  of meer op staan. 
 3. Vraag het busabonnement op deze pagina online aan. Als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u direct een QR-code in uw e-mail. Met deze QR-code kunt u het busvoordeelabonnement kopen. 
 4. Heeft u al een QR-code? Maak dan een afspraak om met de QR-code het abonnement te kopen bij een laadpaal. Tot 1 maart 2021 kunt u terecht in de hal van het stadhuis, vanaf 1 maart bij het Brengloket op centraal station Nijmegen. U vindt het Brengloket in de stationshal in de hoek schuin tegenover de boekhandel
 5. Neem uw legitimatiebewijs mee naar de afspraak

Hulp bij het aanvragen of afspraak maken

Heeft u geen computer? En kan niemand u helpen met het aanvragen van het abonnement of het maken van de afspraak? Dan kan een medewerker van de Stip u helpen. U kunt bellen naar 024 - 350 20 00. Of bel voor hulp naar bureau Inkomensondersteuning van de gemeente. Dit kan tijdens de spreekuren op maandag en donderdag tussen 13.00 - 16.00 uur op telefoonnummer 024 - 329 80 65.

Wat houdt het abonnement in?

 • Een jaar lang gratis reizen
 • U kunt het abonnement het hele jaar aanvragen. Voorbeeld: u koopt het abonnement op 3 februari 2021. Uw abonnement is dan tot 3 februari 2022 geldig
 • U reist met het abonnement gratis op:
  • Maandag tot en met vrijdag na 9.00 uur
  • Zaterdag en zondag de hele dag
 • Reist u op werkdagen voor 9.00 uur, dan betaalt u voor de hele rit de standaardkosten. Daarvoor moet er genoeg geld op uw OV-chipkaart staan 
 • U reist met het abonnement gratis op alle stads- en streekbussen in de gemeente Nijmegen. Behalve op lijn 58 van de NIAG. Het abonnement is ook geldig in de dorpen: Alverna, Beek, Bemmel, Berg en Dal, Beuningen, Elst, Erlecom, Ewijk, Groesbeek, Heumen, Kekerdom, Leuth, Malden, Molenhoek, Mook, Nederasselt, Ooij, Overasselt, Weurt, Wijchen, Winssen
 • Bekijk de kaart met het gebied waarin het busabonnement geldig is
 • Reist u met een buslijn buiten het gebied van het abonnement? Dan betaalt u alleen voor dat deel van de reis waar u niet gratis kunt reizen. Dit wordt automatisch verrekend. Daarvoor moet er voldoende geld op uw OV-chipkaart staan

OV-chipkaart kapot of kwijt?

Let op: u kunt maar 1 x een abonnement kopen. Gaat uw persoonlijke OV-chipkaart kapot of raakt u hem kwijt? Vraag een vervangende kaart aan bij Connexxion. OV-Chipkaart BV zet dan het abonnement over op deze vervangende kaart.

 • U woont in Nijmegen
 • U bent 18 jaar of ouder
 • U kunt geen gebruik maken van de OV-chipkaart voor studenten (het studentenreisproduct van de DUO)
 • U bent geen inwoner van het AZC
 • In de tabel hieronder vindt u wat uw maximale inkomen mag zijn. Gebruik ter controle uw inkomen van de maand vóór de maand waarin u het abonnement aanvraagt. Voorbeeld: u vraagt op 3 februari 2021 het abonnement aan. Dan vergelijkt u uw inkomen van januari 2021 met het maximale inkomen dat voor u geldt

Bedragen per 1-1-2021

Maximaal inkomen voor de busvoordeelabonnement (netto, zonder vakantiegeld) 

SituatieVanaf 18 jaar tot uw pensioenleeftijdVanaf uw pensioenleeftijdIndicatie met verblijf (in zorginstelling of verpleeghuis tot pensioenleeftijd)
Alleenstaand€ 1.378,-€ 1.545,-€ 475,-
Alleenstaande ouder€ 1.768,-€ 1.872,-€ 690,-
Getrouwd of samenwonend€ 1.963,-€ 2.080,-€ 765,-

Wat hoort bij het inkomen?

Alle inkomsten uit werk, uitkering, pensioen, alimentatie, kamerhuur, kostgeld, heffingskorting belastingdienst. Wilt u weten op welke heffingskortingen u recht heeft? Kijk dan op de website van de Belastingdienst: www.belastingdienst.nl.

Wat hoort niet bij het inkomen?

Zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, en doeluitkeringen of vergoedingen (bijvoorbeeld schadevergoedingen).

Ook als u 65 jaar of ouder bent, kunt u de busvoordeelabonnement kopen. Dat kan als uw inkomen niet hoger is dan het maximale inkomen (zie bij de voorwaarden).

Is uw inkomen hoger? Dan heeft u als 65+er de volgende mogelijkheden: 

 • Een 65+ busabonnement van Breng voor Nijmegen en de regio, voor € 49,- per jaar
  Dit busvoordeelabonnement is geldig in hetzelfde gebied en op dezelfde tijden als het nieuwe gemeentelijke abonnement
   
 • Een Dal vrij 65+ busabonnement van Breng geldig in heel Gelderland, voor € 125,- per jaar

€ 15,- per jaar voor het abonnement.

Reist u op werkdagen voor 9 uur, dan betaalt u voor de hele rit. Daarvoor moet er voldoende geld op uw OV-chipkaart staan.

Reist u met een buslijn buiten het gebied van het abonnement? Dan betaalt u alleen voor dat deel van de reis waar u niet gratis kunt reizen. Dit wordt automatisch verrekend. Daarvoor moet er voldoende geld op uw OV-chipkaart staan.