Busvoordeelabonnement

Voor inwoners met een laag inkomen bieden we een goedkoop busabonnement aan: het Busvoordeelabonnement.

Bent u getrouwd of woont u samen met een partner en wilt u beiden gebruik maken van het Busvoordeelabonnement? Vraag deze dan apart aan.

Aanvragen

Aanvragen

Wat houdt het abonnement in? 

 • Een jaar lang gratis reizen in Nijmegen en omgeving
 • U kunt het abonnement het hele jaar aanvragen. Voorbeeld: u koopt het abonnement op 3 februari 2021. Uw abonnement is dan tot 3 februari 2022 geldig
 • Zorg dat er positief saldo op uw OV-chipkaart staat. Bij een negatief saldo werkt het abonnement niet. Er moet minimaal € 0,-  of meer op uw OV-chipkaart staan
 • U reist met het abonnement gratis op:
  • Maandag tot en met vrijdag na 9.00 uur
  • Zaterdag en zondag de hele dag
 • Reist u op werkdagen voor 9.00 uur, dan betaalt u voor de hele rit de standaardkosten. Daarvoor moet er genoeg geld op uw OV-chipkaart staan 
 • U reist met het abonnement gratis op alle stads- en streekbussen in de gemeente Nijmegen. Behalve op lijn 58 van de NIAG. Het abonnement is ook geldig in de dorpen: Alverna, Beek, Bemmel, Berg en Dal, Beuningen, Elst, Erlecom, Ewijk, Groesbeek, Heumen, Kekerdom, Leuth, Malden, Molenhoek, Mook, Nederasselt, Ooij, Overasselt, Weurt, Wijchen, Winssen
 • Bekijk de kaart met het gebied waarin het busabonnement geldig is
 • Reist u met een buslijn buiten het gebied van het abonnement? Dan betaalt u alleen voor dat deel van de reis waar u niet gratis kunt reizen. Dit wordt automatisch verrekend. Daarvoor moet er voldoende geld op uw OV-chipkaart staan

Voorwaarden

 • U woont in Nijmegen
 • U bent 18 jaar of ouder
 • U kunt geen gebruik maken van de OV-chipkaart voor studenten (het studentenreisproduct van de DUO)
 • U bent geen inwoner van het AZC
 • In de tabel hieronder vindt u wat uw maximale inkomen mag zijn. Gebruik ter controle uw inkomen van de maand vóór de maand waarin u het abonnement aanvraagt. Voorbeeld: u vraagt op 3 februari 2021 het abonnement aan. Dan vergelijkt u uw inkomen van januari 2021 met het maximale inkomen dat voor u geldt

Maximaal inkomen busvoordeelabonnement 2021 (netto, zonder vakantiegeld)

SituatieVanaf 18 jaar tot uw pensioenleeftijdVanaf uw pensioenleeftijdIndicatie met verblijf (in zorginstelling of verpleeghuis tot pensioenleeftijd)
Alleenstaand€ 1.378,-€ 1.545,-€ 475,-
Alleenstaande ouder€ 1.768,-€ 1.872,-€ 690,-
Getrouwd of samenwonend€ 1.963,-€ 2.080,-€ 765,-

Wat hoort wel en niet bij het inkomen? 

Wél: alle inkomsten uit werk, uitkering, pensioen, alimentatie, kamerhuur, kostgeld, heffingskorting Belastingdienst. Wilt u weten op welke heffingskortingen u recht heeft? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Níet: zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en doeluitkeringen en vergoedingen (bijvoorbeeld schadevergoedingen). 

Aanvragen

 1. U heeft een persoonlijke OV-chipkaart met pasfoto nodig. Heeft u nog geen persoonlijke OV-chipkaart? Vraag deze online aan via ov-chipkaart.nl. De OV-chipkaart kost € 7,50 en is 5 jaar geldig.
 2. Vraag het busabonnement op deze pagina online aan. Als u voldoet aan de voorwaarden, krijgt u direct een QR-code in uw e-mail. Met deze QR-code kunt u het busvoordeelabonnement kopen. 
 3. Heeft u een QR-code? Dan kunt u zonder afspraak naar het Brengloket op centraal station Nijmegen. U vindt het Brengloket in de stationshal in de hoek schuin tegenover de boekhandel. Bekijk de openingstijden van het loket. Tip: probeer piekuren te vermijden. Het loket is vaak het drukst op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur.
 4. Neem het volgende mee naar het Brengloket:
 • QR-code
 • Legitimatiebewijs
 • Persoonlijke OV-chipkaart
 • Mondkapje
 • € 15,- (pin of contant)

Hulp nodig bij het aanvragen? 

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen of heeft u geen computer? Een medewerker van de Stip of de gemeente Nijmegen kan u hierbij helpen. Voor de Stip belt u naar 024 - 350 20 00 of voor de gemeente naar telefoonnumer 14 024.

Kosten

€ 15,- per jaar voor het abonnement.

Reist u op werkdagen voor 9 uur, dan betaalt u voor de hele rit. Daarvoor moet er voldoende geld op uw OV-chipkaart staan.

Reist u met een buslijn buiten het gebied van het abonnement? Dan betaalt u alleen voor dat deel van de reis waar u niet gratis kunt reizen. Dit wordt automatisch verrekend. Daarvoor moet er voldoende geld op uw OV-chipkaart staan.

Ook als u 65 jaar of ouder bent, kunt u het busvoordeelabonnement kopen. Dat kan als uw inkomen niet hoger is dan het maximale inkomen (zie bij de voorwaarden).

Is uw inkomen hoger? Dan heeft u als 65+er de volgende mogelijkheden: 

 • Een 65+ busabonnement van Breng voor Nijmegen en de regio, voor € 49,- per jaar
  Dit busvoordeelabonnement is geldig in hetzelfde gebied en op dezelfde tijden als het nieuwe gemeentelijke abonnement
   
 • Een Dal vrij 65+ busabonnement van Breng geldig in heel Gelderland, voor € 125,- per jaar

Vraag een vervangende kaart aan (geen nieuwe kaart) via ov-chipkaart.nl of bel met de klantenservice 0900-0980. OV-Chipkaart BV zet dan uw busvoordeelabonnement over op de vervangende kaart. Uw abonnement blijft dan doorlopen en u kunt het gewoon blijven gebruiken.

Het is belangrijk dat u een vervangende kaart aanvraagt en geen nieuwe kaart. Bij een nieuwe kaart wordt het busvoordeelabonnement niet overgezet van uw oude kaart.

Heeft u per ongeluk toch een nieuwe OV-chipkaart aangevraagd waar het Busvoordeelabonnement niet meer op staat? Ga dan naar het Brengloket op centraal station Nijmegen. Zij gaan in overleg met u en de gemeente en zoeken naar een passende oplossing. Neem hierbij uw oude ov-chipkaart en legitimatiebewijs mee.