Nieuwsbrief Werk en Inkomen augustus 2022

Hoe lang mag ik met vakantie?

U mag 4 weken per jaar (28 dagen) met  vakantie met behoud van uw uitkering. Hoe u de vakantiedagen over het jaar verdeelt, kunt u zelf bepalen. De periode dat u weg bent, geeft u vooraf aan ons door op het statusformulier.

Moet ik doorgeven wanneer ik met vakantie ga?

Ja. U vult dit in op het statusformulier. 

Werkt u met behoud van uw uitkering of volgt u een traject bij WerkBedrijf?

Overleg eerst met uw werkgever of begeleider van uw traject.

Mag ik naar mijn familie in het buitenland?

Ja, dat mag. Daarvoor gelden dezelfde vakantieregels. De dagen die u weg bent tellen mee bij uw vakantiedagen. 

Blijft u in totaal langer dan 28 dagen op vakantie of in het buitenland voor een ander soort bezoek?

Uw uitkering stopt. Komt u in deze situatie? Neem dan zo snel mogelijk vanuit het buitenland contact met ons op. U belt vanuit het buitenland naar 0031 24 329 90 00 en vraagt naar de
afdeling Uitkeringsbeheer.

De energiekosten zijn de afgelopen tijd erg gestegen. Om te zorgen dat Nijmegenaren met een laag inkomen niet in de knel komen, krijgen zij een energietoeslag. Het gaat in totaal om €800,-. 

Ontving u in maart 2022 een bijstandsuitkering van de gemeente Nijmegen? 

Dan hoeft u niets te doen. U ontving eerder € 600,- en krijgt vervolgens eind september nog € 200,-. 

Heeft u een bijstandsuitkering en nog geen energietoeslag gekregen?

Vraag dan de toeslag zelf aan via nijmegen.nl/energietoeslag. U heeft hiervoor uw DigiD nodig. Heeft u graag hulp bij uw aanvraag? De sociaal raadslieden kunnen u helpen. Bel 14 024 om een afspraak te maken.

Ze zijn steeds vaker te zien in onze stad: weggeefkasten. Het zijn vaak kleine kastjes die gevuld zijn met bijvoorbeeld eten, tandpasta of maandverband. Iedereen mag er gebruik van maken. Mensen kunnen eruit pakken wat ze nodig hebben en er weer iets terugleggen. Maar dat hoeft niet. 

Het idee is ontstaan om verspilling tegen te gaan: waarom niet producten delen die je niet meer nodig hebt met anderen die het wel kunnen gebruiken? De laatste tijd zijn het steeds meer mensen die anderen die het nodig hebben, willen helpen. Ze staan dan vaak in de tuin, buiten het zicht. Zo kunnen mensen, zonder gezien te worden, er producten uithalen.

Waar staan de weggeefkasten? 

 • Vincentius Horstacker 1451 (door verbouwing gesloten tot en met 6 september)
 • Quiet Nijmegen Vlietstraat 20-22 (dinsdag en woensdag 10.00 – 13.00 uur en vrijdag 14.00 – 18.00 uur)
 • Het wijkcentrum
 • Verspreid door Nijmegen staan er ook weggeefkasten. Een lijst hiervan is er niet, kijk eens goed rond: soms vallen ze ineens op.

Wanneer uw kind dit jaar naar de brugklas gaat, verandert er veel. Niet alleen is het spannend voor ze. Ze gaan naar een grote school waarbij ze niet meer de oudste zijn maar de jongste. Ze moeten vaak ook een eind fietsen om naar school te komen. En ze hebben vaak een laptop nodig. Die verandering kan u best veel geld kosten. De gemeente kan één keer een goede laptop en/of een eenvoudige fiets voor uw kind betalen. 

Wanneer kunt u een laptop of fiets aanvragen?

 • Er is nog geen laptop thuis
 • Uw kind heeft geen fiets
 • Uw kind woont in Nijmegen
 • Uw kind gaat in dit schooljaar 2022-2023 naar de brugklas
 • Uw kind is definitief geplaatst op de middelbare school

Aanvragen 

 • Ga naar leergeldnijmegen.nl en kies voor aanmelden. Wanneer Leergeld uw aanmelding heeft ontvangen, bellen zij u voor een afspraak.
 • Belt u liever? Bel dan op maandag, woensdag of vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur naar 024 - 323 76 44 voor het maken van een afspraak