Nieuwsbrief Werk en Inkomen januari 2022

Y. vertelt: “ik moest naar het ziekenhuis voor een zware operatie.  Ik zag daar enorm tegenop. Gelukkig was de operatie geslaagd maar ik voelde mij niet sterk genoeg om weer gelijk terug te gaan naar mijn eigen huis. Ik vertelde dat aan mijn moeder. Ze keek bezorgd en stelde voor dat ik bij haar kwam logeren. Tijdelijk. Zodat ik kon herstellen totdat ik mij goed genoeg voelde om weer zelf in mijn eigen huis te wonen”. 

In de brieven, op de statusformulieren en in de telefoongesprekken zien wij dagelijks vele verhalen voorbijkomen. En dan blijkt dat de regels en de gevolgen niet helemaal overzien worden. Wij willen met praktijkverhalen laten zien hoe de bijstandswet werkt en wat dat betekent. 

De situatie van dochter Y en haar moeder is goed voor te stellen. Als u nog niet helemaal bij gekomen bent van de operatie, wat is er dan fijner dan verzorgd te worden door uw moeder? Dat is een goed idee. Alleen hebben zowel dochter Y. als haar moeder een bijstandsuitkering. Nu de dochter tijdelijk bij haar moeder is gaan wonen, delen zij een huishouden.  Wanneer u samen met iemand woont, ook al is dat tijdelijk, kan het zijn dat u te veel bijstandsuitkering krijgt. Het bedrag dat u te veel heeft gekregen moet u terugbetalen. En dat geld heeft niemand zo maar ergens klaarliggen.  

Om te zorgen dat Y niet in zo’n situatie terecht komt, raden wij het volgende aan.  Op het statusformulier vult ze ‘wijziging van woonsituatie’ in. Hier geeft ze op dat ze voor een operatie naar het ziekenhuis moet. Voor het herstellen bij haar moeder mailt of belt ze met Uitkeringsbeheer. Ze vertelt haar verhaal en vraagt wat ze kan doen. Voordat ze bij haar moeder gaat logeren. 
Uitkeringsbeheer telefoon: 14024   
Mail:  uitkering@nijmegen.nl   
 

De bijstandsuitkering maken wij op vaste data over naar uw rekening. Tenzij u te laat uw statusformulier inlevert of er bewijsstukken ontbreken. Dan krijgt u de uitkering later.

Rond de betaaldata zijn de wachttijden aan de telefoon langer. Sneller gaat het via Mijn Nijmegen. Hier heeft u een persoonlijk overzicht over alles rond uw uitkering. Ga naar Mijn Nijmegen. Om in te loggen heeft u uw DIgiD nodig. 

In dit overzicht ziet u op welke dag in 2022 uw uitkering wordt betaald.

Januari: vrijdag 21-01-2022
Februari: dinsdag 22-02-2022
Maart: dinsdag 22-03-2022
April: vrijdag 22-04-2022
Mei: vrijdag 20-05-2022
Juni:  woensdag 22-06-2022
Juli:  donderdag 21-07-2022
Augustus: dinsdag 23-08-2022
September: donderdag 22-09-2022
Oktober:  vrijdag 21-10-2022
November: op vrijdag 18-11-2022
December:  op vrijdag 16-12-2022

Gefeliciteerd met uw baan! Met uw nieuwe baan verandert uw inkomen. Waarschijnlijk gaan ook uw huurtoeslag en zorgtoeslag veranderen. Het kan dan zijn dat u recht heeft op een ander bedrag. Geef daarom uw nieuwe inkomen ook zo snel mogelijk door via toeslagen.nl. Zo voorkomt u dat u te veel toeslag krijgt en later moet terugbetalen. En dat kan soms niet goed uitkomen.

Sociaal Raadslieden helpen graag   

Als u toeslagen moeilijk vindt, dan helpen de sociaal raadslieden u graag. De gesprekken met de sociaal raadslieden zijn vertrouwelijk en kosten niets. Spreekuur is er dagelijks in de Stadswinkel, op dinsdagmiddag in Wijkcentrum Dukenburg (Meijhorst) en op woensdagmiddag in Wijkcentrum Titus Brandsma.  

Wij merken dat er regelmatig telefonisch vragen komen over welke wijzigingen u moet doorgeven. Er kan van alles gebeuren in uw leven. Een verandering in uw situatie kan gevolgen hebben voor uw bijstandsuitkering. Geef daarom veranderingen of wijzigingen zo snel mogelijk aan ons door.

Het statusformulier gebruikt u om de wijzigingen door te geven. Wij ontvangen daarbij ook graag bewijzen. Voorbeelden van wijzigingen zijn: 

  • Uw bankrekeningnummer of telefoonnummer verandert 
  • Er komt iemand bij u wonen of gaat ergens anders wonen 
  • U heeft een erfenis gekregen 
  • U gaat samenwonen, trouwen of scheiden 
  • U gaat aan het werk (ook als dit tijdelijk is)

Wanneer u twijfelt, bel dan 14 024 en vraag naar de afdeling Uitkeringsbeheer. 
Wijzigingen tussendoor kunt u doorgeven 
• per post: Mariënburg 30, 6511 PS Nijmegen t.a.v. Uitkering ZI 80 
• via de mail: uitkering@nijmegen.nl