Nieuwsbrief Werk en Inkomen juni 2022

Hoe lang mag ik met vakantie? 

U mag 4 weken per jaar (28 dagen) met vakantie met behoud van uw uitkering. Hoe u de vakantiedagen over het jaar verdeelt, kunt u zelf bepalen. De periode dat u weg bent, geeft u vooraf aan ons door op het statusformulier.

Moet ik doorgeven wanneer ik met vakantie ga? 

Ja. U vult dit in op het statusformulier. 

Werkt u met behoud van uw uitkering of volgt u een traject bij WerkBedrijf? 

Overleg eerst met uw werkgever of begeleider van uw traject.

Mag ik naar mijn familie in het buitenland? 

Ja, dat mag. Daarvoor gelden dezelfde vakantieregels. De dagen die u weg bent  tellen mee bij uw vakantiedagen. 

Blijft u in totaal langer dan 28 dagen op vakantie of in het buitenland voor een ander soort bezoek? 

Uw uitkering stopt. Komt u in deze situatie? Neem dan zo snel mogelijk vanuit het buitenland contact met ons op. U belt vanuit het buitenland naar 0031 24 329 90 00 en vraagt naar de afdeling Uitkeringsbeheer.

Wilt u stappen maken op het gebied van:

 • werken
 • vrijwilligerswerk
 • leren
 • sporten
 • financiën
 • gezondheid en welzijn

Meld u dan aan voor het project ‘Doe je mee’. Het team gaat graag met u in gesprek. 
 
Project Doe je mee is in november 2021 begonnen. Ruim 700 mensen zijn u al voor gegaan. Het gesprek gaat over u. Wat heeft u nodig om verder te kunnen komen? Dat kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan een volgende stap op het gebied van werk of vrijwilligerswerk. Of om samen te kijken of u een opleiding kunt volgen. Misschien wilt u gaan sporten? Ook bespreken we met u of u nog ondersteuning wilt op het gebied van financiën of gezondheid. Heeft u een bijstandsuitkering maar heeft u geen contactpersoon bij WerkBedrijf? En wilt u wel meedoen aan dit project? Mail naar info@doejemee-rvn.nl of bel 06 296 391 06.

Meer weten? 

Kijk op www.doejemee-rvn.nl

De prijzen nemen de laatste tijd nog steeds toe. Vooral benzine en boodschappen zijn duurder geworden. Hoe kunt u besparen op de kosten? Vijf tips. 

1. Boodschappen doen op de markt

De markt is een plek waar u goedkoper boodschappen kunt doen. Bij sommige kramen kunt u voor weinig geld groente en fruit krijgen die rijp of licht beschadigd is. Op dezelfde dag opeten is niet nodig want u kunt deze groente en fruit vaak nog een paar dagen bewaren. Op de Grote Markt en Kelfkensbos is er elke maandag en zaterdag markt. In de wijk is er markt op: 

 • Dinsdagochtend in Lindenholt (bij winkelcentrum Leuvensbroek)
 • Woensdagochtend in Hatert (bij winkelcentrum Hatert)
 • Donderdagochtend in Heseveld (parkeerterrein Paul Krugerstraat) 
 • Vrijdagochtend in Dukenburg (bij winkelcentrum Meijhorst)

2. Goedkoper met het openbaar vervoer

Voor € 15,- per jaar een jaar lang reizen met alle stads- en streekbussen in het Rijk van Nijmegen. Dat kan met het busvoordeelabonnement. U kunt het abonnement doordeweeks gebruiken na 9.00 uur en in het weekend de hele dag. Ga naar nijmegen.nl en zoek op ‘busvoordeelabonnement’. 

3. Energiekosten besparen

Weet u niet goed waar u kunt beginnen? Maak dan een afspraak met een gratis energiecoach. De energiecoach is een vrijwilliger en kijkt samen met u naar wat u kunt doen. En geeft handige tips hoe u dat aanpakt. Mail naar post@energiecoachnijmegen.nl voor het maken van een afspraak.

4. Koop tweedehands

Een bed dat zijn langste tijd heeft gehad of een tafel waarvan een poot afbreekt? Het gebeurt altijd op een moment dat het niet uitkomt. Of bent u er aan toe om uw huis iets op te fleuren? Vaak is iets nieuws te duur. Veel tweedehands meubels zien er nog goed uit. Zoek eens op Marktplaats.nl of ga naar tweedehands winkels en vind daar de meubels die u blij maken maar dan voor minder geld. Een paar tweedehands winkels in Nijmegen zijn: 

 • Habbekrats: In de Betouwstraat 17 
 • Het Goed: Industrieweg 54 
 • M.a.r.o.: Heidebloemstraat 1 
 • Basta: Begijnenstraat 34 
 • Er Zit Ligt Iets Bij Wa?: Van Heemstraweg 5a (Ewijk)

5. Sporten

Elk jaar kunt u de Meedoenregeling aanvragen. U krijgt van de gemeente Nijmegen een tegoedbon van € 150,-. Met dit geld kunt u bij aangesloten organisaties meedoen aan allerlei activiteiten zoals zwemmen, yoga maar ook bootcamp of urban danslessen. 

Check uw toeslagen

Gefeliciteerd met uw baan! Met uw nieuwe baan, verandert uw financiële situatie. Dat heeft gevolgen voor uw huurtoeslag en uw zorgtoeslag. Geef daarom uw nieuwe inkomen zo snel mogelijk door via toeslagen.nl. Zo voorkomt u dat u te veel toeslag krijgt en later moet terugbetalen. 

Hulp bij toeslagen 

Als u het moeilijk vindt om uw nieuwe inkomen door te geven, de sociaal raadslieden helpen u graag. De gesprekken met de sociaal raadslieden zijn vertrouwelijk en kosten niets. In de Stadswinkel is er iedere dag spreekuur. In Wijkcentrum Dukenburg op dinsdagmiddag en in Wijkcentrum Titus Brandsma op woensdagmiddag. Bel 14024 voor het maken van een afspraak voor het spreekuur.