Nieuwsbrief Werk en Inkomen november 2021

Kent u de Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering (CAZ) al? Misschien heeft u er recht op en kunt u geld besparen

De Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering (CAZ) is een voordelige aanvullende zorgverzekering van de zorgverzekeraars CZ en VGZ. De maandelijkse premie is lager dan bij andere verzekeraars.  De zorgverzekeraar geeft namelijk korting en de gemeente betaalt een gedeelte van uw premie. 

Wij raden de CAZ aan als u vaak zorg nodigt heeft zoals fysiotherapie, de tandarts of zorg in het ziekenhuis.

Wanneer kunt u de CAZ aanvragen? 

Of u recht heeft op de CAZ hangt af van uw inkomen en vermogen. Kijk in de tabellen wat uw maximale inkomen en vermogen mag zijn. Ga uit van uw situatie, inkomen en vermogen van dit moment.

 18 jaar tot aan de pensioengerechtigde leeftijd

SituatieNetto maximaal inkomen per maand (zonder vakantiegeld)Maximaal vermogen
Alleenstaande€ 1.378,--€ 7.100,--
Alleenstaande  ouder€ 1.768,--€  13.200,--
Getrouwd / samenwonend€ 1.963,--€  13.200,--

Vanaf de pensioengerechtigde leeftijd:

SituatieNetto maximaal inkomen per maand (zonder vakantiegeld)Maximaal vermogen
Alleenstaande€ 1.545,--€  7.100,--
Alleenstaande  ouder€ 1.872,--€ 13.200,--
Getrouwd / samenwonend€ 2.080,--€  13.200,--

Welke verschillende pakketten heeft de CAZ?

Op gezondverzekerd.nl kunt u de vergoedingen van de verschillende pakketten van CZ en VGZ zien. In het uitgebreide pakket is ook uw eigen risico van € 385,- meeverzekerd. 

Aanmelden                                     

Aanmelden voor de CAZ  kan op gezondverzekerd.nl. Dit kan tot 1 januari 2021.

Lukt het aanmelden niet?  Dan kan een medewerker van de Stip u helpen.  Bel de Stip-lijn op
024 -350 20 00 of mail naar vraag@stipnijmegen.nl   De Stip geeft geen advies over de inhoud van de zorgverzekering. Bel hiervoor met CZ op 088 - 555 77 77 of VGZ op 0900 - 779 97 71.

 

Is uw inkomen tijdelijk gedaald door de coronacrisis en kunt u nu wel een steuntje in de rug gebruiken? De Voedselbank Nijmegen kan helpen. De pakketten van de voedselbank zijn geen vervanging van uw dagelijkse boodschappen. Het is noodhulp voor wie het nu echt moeilijk heeft. Op voedselbanknijmegen.nl staat welke informatie zij van u nodig hebben en hoe u zich kunt aanmelden. Heeft u vragen? Elke dinsdag is er spreekuur van 9.30 tot 15.00 uur. Bel hiervoor naar 06 23 11 23 18 of mail naar intake@voedselbanknijmegen.nl

Wanneer u een uitkering heeft zijn er vergoedingen (toeslagen) die u kunnen helpen. Dit zijn: huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Veel mensen vinden toeslagen ingewikkeld. 

De sociaal raadslieden zijn er voor mensen met een laag inkomen om ze te helpen met bijvoorbeeld de toeslagen.  Ze merken vaak dat mensen geen toeslagen hebben. Of dat zij te veel hebben gekregen. Daarom moeten ze de Belastingdienst terugbetalen. En meestal is dat op een moment dat het niet uitkomt. Te weinig of teveel toeslagen krijgen komt doordat mensen vergeten zijn om veranderingen door te geven. Soms hebben mensen werk gevonden, zijn gaan samenwonen of er is iemand uit huis gegaan. Al die veranderingen hebben invloed op hoeveel toeslag u krijgt.     

Weten of uw toeslagen kloppen?

De sociaal raadslieden kijken met u welke toeslagen u heeft. Klopt het met uw huidige situatie? De sociaal raadslieden helpen u zodat u zich geen zorgen over de toeslagen hoeft te maken. Bel 14 024 om u aan te melden. De sociaal raadslieden bellen u dan zo snel mogelijk terug. Of mail naar toeslagencheck@nijmegen.nl.    

En al u andere vragen over werken met laptop, tablet of smartphone  

Nu we door de coronacrisis meer thuis zitten, zijn we internet meer gaan gebruiken. Maar wat als u niet precies weet hoe alles werkt?  U zou graag eens met uw (klein)kinderen willen videobellen. Of u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek via videobellen? U heeft weleens van Zoom gehoord maar u heeft geen idee hoe zoiets werkt?  Misschien wilt u weleens een e-book lezen op uw iPad maar weet niet hoe u dat voor elkaar krijgt?

Bel de hulplijn

Voor al uw vragen over het werken met de computer, tablet of smartphone heeft de bibliotheek de Hulplijn. Maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur helpt de bibliotheek u graag.  Bel de Hulplijn op  024 - 327 49 99. Door de drukte kunnen niet gelijk alle vragen beantwoordt worden. U krijgt dan binnen 3 dagen antwoord op uw vraag.