Nieuwsbrief Werk en Inkomen nummer 2

Lees hier de artikelen uit nieuwsbrief Werk en Inkomen van maart 2019

Nieuwsbrief Werk en Inkomen maart 2019

Bureau Schuldhulpverlening helpt samen met Bindkracht 10 Nijmegenaren met financiële problemen. 

Bij financiële zorgen kunt u een afspraak maken met de Financieel Expert in uw wijk. Samen met u wordt gekeken wat passende hulp kan zijn voor uw schulden.  
U kunt een afspraak maken met de financieel expert via de Stiplijn 024 - 3 50 20 00.

Schulden voorkomen 

Vindt u het moeilijk om rond te komen met een laag inkomen. Heeft u achterstand betalingen?  Zoek dan snel hulp om schulden te voorkomen.  

Formulierenbrigade

Om alle kosten zoals de huur en de ziektekostenverzekering te kunnen betalen bent u afhankelijk van toeslagen. De huur- en de zorgtoeslag vraagt u aan bij de Belastingdienst. Maar er zijn nog andere regelingen waar u gebruik van kunt maken. Weet u niet waar u recht op heeft, of heeft u moeite met het aanvragen? Neem dan contact op met de Formulierenbrigade.  Bel voor een afspraak   024 – 322 22 27. Als u dat wilt, komt de Formulierenbrigade bij u aan huis.

Budgettraining ‘Weet wat je besteedt’

Wilt u overzicht krijgen in uw inkomsten en uitgaven en leren hoe u uw geld zo slim mogelijk kunt besteden? Doe dan mee aan de gratis budgettraining ‘Weet wat je besteedt’. In 6 bijeenkomsten van 2 uur krijgt u nuttige tips en oefening over beter uitkomen met uw inkomen.  Aanmelden kan via de mail gkb@nijmegen.nl of bel 024-329 80 40.

F!X

Heeft u moeite met het betalen van uw rekeningen, meldt u dan aan bij F!X. F!X zorgt dat uw betalingen op tijd worden gedaan, maakt samen met u een budgetplan en helpt u weer grip te krijgen op uw geldzaken. Aanmelden kan via de mail aanmelding@fix-nijmegen.nl
of bel 024-329 80 40. 

Heeft u al 3 jaar of langer een bijstandsuitkering, dan heeft u waarschijnlijk recht op de individuele inkomenstoeslag. U kunt deze toeslag 1 keer per 12 maanden aanvragen.

De hoogte van de toeslag is afhankelijk van uw situatie:

  • Alleenstaande € 355,-
  • Alleenstaande ouder € 450,-
  • Gehuwden/samenwonenden € 500,-

Woont u in een instelling dan gelden andere bedragen.

U komt niet in aanmerking voor de toeslag als u jonger bent dan 21 jaar of als u in de afgelopen 3 jaar een opleiding heeft gevolgd op MBO-niveau of hoger.

Heeft u in de afgelopen 3 jaar gewerkt, dan heeft u recht op de toeslag als uw gemiddelde inkomen over de afgelopen 36 maanden niet hoger is dan 110% van uw bijstandsnorm.

Aanvragen?

Kijk op op Individuele inkomenstoeslag. U kunt  gebruik maken van het verkorte aanvraagformulier.

Krijgt u veel hulp van een familielid of bekende? Weet u dat u die  kan bedanken met een mantelzorgcompliment. Een extraatje van € 200,- om te laten weten hoe blij u bent met de mantelzorger.  Heeft u meer mensen die voor u zorgen dan mag u het bedrag onder hen verdelen. Aanvragen kan tot 1 juli 2019.
Wie vraagt het aan?
Degene die de zorg ontvangt vraagt het mantelzorgcompliment aan en krijgt het bedrag van de gemeente op de rekening gestort. Hij/zij moet in Nijmegen wonen. De mantelzorger mag ook ergens anders wonen. 
Voor wie? 
Het mantelzorgcompliment is bedoeld voor mensen die:

  • 18 jaar of ouder zijn
  • Al meer dan een jaar voor minstens 8 uur per week intensief voor iemand zorgen. Bijvoorbeeld ouders die zorgen voor een thuiswonend kind met beperkingen, of mensen die zorgen voor een ernstig zieke of dementerende partner, vader of moeder.
  • dit niet als vrijwilligerswerk doen, maar omdat zij partner, kind, familie, buur of vriend van de zorgvrager zijn.

Bent u degene die iemand  verzorgt en het mantelzorgcompliment ontvangt, dan mag u dit bedrag houden. Het wordt niet van uw uitkering afgetrokken.
Meer informatie en het aanvraagformulier op Mantelzorgcompliment

De bijstandsuitkeringen zijn niet gestort op de laatste betaaldatum van vrijdag 22 februari. Er was een technische storing bij de gemeente Nijmegen. De storing kon helaas niet meer op tijd opgelost worden om de betalingen voor het weekend te doen. Het is daarom op maandag 25 februari gestort. Excuses voor het ongemak.