Symposium over diversiteit en inclusie

Op 13 februari 2020 organiseert wethouder Grete Visser een middag waarop Nijmegenaren elkaar kunnen ontmoeten. Het doel is elkaars verhalen te horen en elkaar te inspireren. Het programma duurt van 13.00 tot 17.00 uur in de Sint Maartenskliniek. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Nijmegen kent veel verschillende inwoners met een eigen verhaal. Iedereen heeft zijn kracht en zijn beperkingen. Deze verschillen maken onze samenleving bijzonder. Wethouder Grete Visser wil met deze middag een eerste stap zetten in deze verhalen bij elkaar brengen. Kom ervaren, inspireren en ontmoeten op 13 februari.

Symposium programma
TijdOnderwerp
12.30 - 13.00 uurInloop
13.00 - 13.15 uurOpening door dagvoorzitter Eva Eikhout en wethouder Grete Visser
13.15 - 14.00 uurHoofdspreker Funda Müjde
14.00 - 14.30 uurPauze
14.30 - 15.00 uurWorkshopronde 1 alle workshops zijn vol
15.15 - 15.45 uurWorkshopronde 2 alle workshops zijn vol
15.45 - 16.00 uurPauze 
16.00 - 16.30 uur

Column Qader Shafiq, ondertekening manifest 'Iedereen doet mee' door Grete Visser en

afsluiting door dagvoorzitter 

16.30 - 17.00 uurAfsluitende borrel

 

1. MuZIEum neemt je mee: beleef hoe het is om slechtziend te zijn VOL 

Benieuwd hoe het leven is als je slechtziend bent? Gidsen van MuZIEum nemen je mee en laten het je zelf ervaren. Je krijgt een VirtualRealitybril op die verschillende oogaandoeningen simuleert. De gidsen hebben een visuele beperking. Ze vertellen je graag wat zij dagelijks meemaken.        

2. Theatergroep Mind Mix prikkelt je geest VOL

Aan de hand van 3 theaterscènes laat Mind Mix zien welke rol (onbewuste) associaties en normen spelen als het gaat om diversiteit en inclusie. De scènes laten op een luchtige manier zien dat er meer nodig is dan alleen goede bedoelingen om inclusie te bereiken. Ze vormen de aanleiding voor een open gesprek over eigen ervaringen en tips onder leiding van sociaalpsycholoog en Mind Mix’er Lynn Voogt.

3. Go-short film: Mind My mind VOL

Mind My Mind vertelt het verhaal van Chris, een jongen met autisme, en Hans, het mannetje in zijn hoofd. Samen worden ze geconfronteerd met de sociale en emotionele uitdagingen van het leven. Wat gebeurt er in je hoofd als je autistisch bent? In een prachtige handgetekende animatie geeft regisseur Floor Adams met Mind My Mind op een originele manier een inkijkje in hun wereld.         

4. 'De kracht van de inwoner centraal’ VOL

Meedoen in onze samenleving is niet voor iedereen even vanzelfsprekend en al helemaal niet voor mensen in een kwetsbare situatie. Om ervoor te zorgen dat de inwoner altijd centraal staat, heeft welzijnsorganisatie Bindkracht 10 zich laten inspireren door de Piëzo-methode. Deze methode ondersteunt mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en zorgt voor mooie voorzieningen voor iedereen in de wijk. Tijdens de workshop vertellen Nathalie van der Veeken, Ruus Dijksterhuis en bewoners hier meer over.                                                                    

5. Breng een bezoekje aan de Roze Loper van Wouter Christiaens VOL

Wouter Christiaens helpt de Roze Loper uitleggen in organisaties. De roze loper is een werkwijze die ervoor zorgt dat mensen zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Dit idee is ooit ontstaan om lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen, transgender en intersekse personen zich veiliger te laten voelen in organisaties. Ook jij mag vandaag op de Roze Loper van Wouter staan.

6. Hoe inclusief denk en handel jij zelf? VOL

Loubna Alsayed, kernlid van het netwerk Cultuursensitief werken, laat deelnemers door haar bril meekijken naar het land van herkomst en het land van aankomst. In deze workshop wordt je aangezet tot zelfreflectie.    

7. In gesprek over een inclusieve arbeidsmarkt VOL

Wat moet er gebeuren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen? En wat betekent een inclusieve arbeidsmarkt eigenlijk? Je gaat hierover in gesprek met Lonneke Wilbers van Stadsboom die zich bezig houdt met ‘inclusief ondernemen’. Er is ook een werknemer aanwezig die zijn ervaringen met jou wilt delen.