Kunstwerken uit de jaren 1990 - 1994

Werken met licht en ruimte
kunstenaar:Kees Wevers
[x]
Kees Wevers (1949-2008) heeft diverse monumentale werken in de openbare ruimte gemaakt. Zijn werk is o.a. te zien in Heerlen, Sint Oedenrode en Houten. Deze beeldhouwer heeft voornamelijk opjecten in staal uitgevoerd.

kunstwerken van Kees Wevers
titel:Werken met licht en ruimte
locatie:Eerste Oude Heselaan/Rivierstraat (Westerpark)
jaartal:1990
bekijk kunstwerk details
Vogel
kunstenaar:Staycot Tahwa
titel:Vogel
locatie:Lentse Schoolstraat
jaartal:1990
bekijk kunstwerk details
Joris Ivens Monument
kunstenaar:Bas Maters
[x]
Bas Maters woonde en werkte in Arnhem. Hij volgde een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunst en Nijverheid in Arnhem. Hij maakte sculpturen maar werd vooral bekend als een vertegenwoordiger van de Arnhemse School, die zich inzette om kunst een rol te laten spelen bij omgevingsvormgeving. In de jaren ´90 combineerde hij zijn kunstenaarschap met een docentschap aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem bij de afdeling Architectuur, Vormgeving en Monumentaal. Hij overleed in 2006.

kunstwerken van Bas Maters
titel:Joris Ivens Monument
locatie:Joris Ivensplein
jaartal:1990
bekijk kunstwerk details
Sculptuur
kunstenaar:Wim Korvinus
[x]
Wim Korvinus volgde zijn opleiding in Arnhem aan de Academie voor Beeldende Kunst en Nijverheid in de jaren 1965-1971. Hij maakte deel uit van de kunstenaars van de zogenaamde Arnhemse School. Deze groep maakte zich sterk voor de toepassing van kunst als 'omgevingsvormgeving'. Korvinus combineert zijn kunstenaarschap met zijn docentschap aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

kunstwerken van Wim Korvinus
titel:Sculptuur
locatie:Daniëlsplein
jaartal:1990
bekijk kunstwerk details
Sculptuur
kunstenaar:Auke de Vries
[x]
Auke de Vries woont en werkt in Den Haag. Hij heeft een omvangrijk oeuvre opgebouwd in binnen en buitenland. Hij volgde de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Naast zijn kunstenaarschap is hij als docent verbonden aan de Rijksacademie van Amsterdam. In 2005 ontving hij de Cultuurprijs van Den Haag.

Auke de Vries was oorspronkelijk graficus, maar ontwikkelde zich al snel in het tekenen en beeldhouwen. In de jaren zeventig begon hij met het maken van kleine ruimtelijke modellen die bedoeld waren als hulpmiddel bij het maken van grafiek. Deze modellen gingen al snel een eigen leven leiden en ontwikkelden zich tot zelfstandige sculpturen.

De beelden van De Vries worden vaak vergeleken met schrifttekens. De wijze waarop hij in de ruimte werkt, wordt aangeduid als 'schrijven'. Zijn ogenschijnlijk lichte constructies zijn samengesteld uit lijnen, vlakken, cilinder- en kogelvormen. Omdat de vormen meestal op enkele punten verankerd zijn, lijken de beelden in wankel evenwicht te verkeren. Niets is minder waar: de plaats van alle elementen is exact berekend en uitgebalanceerd. Verder plaats hij zijn sculpturen meestal op een stevige sokkel.

kunstwerken van Auke de Vries
titel:Sculptuur
locatie:Prins Bernhardstraat (Julianapark)
jaartal:1991
bekijk kunstwerk details
Belly
kunstenaar:Ruud Dijkers
titel:Belly
locatie:Archipelstraat/Javastraat
jaartal:1991
bekijk kunstwerk details
Sculptuur
kunstenaar:Carel Visser
[x]
Carel Visser studeerde een jaar architectuur aan de Technische Hogeschool van Delft en vervolgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Den Haag. Hij heeft als kunstdocent gewerkt en Nederland op tal van Biënnales en exposities vertegenwoordigd. In 1972 ontving hij de Nationale Prijs voor Architectuur en Beeldhouwkunst en in 1992 nam hij de Kunstprijs van de stad Amsterdam in ontvangst.

kunstwerken van Carel Visser
titel:Sculptuur
locatie:Prins Bernhardstraat (Julianapark)
jaartal:1991
bekijk kunstwerk details
Zonder titel
kunstenaar:Hieke Luik
[x]
Hieke Luik maakt kunstwerken die vaak over 'droombeelden' gaan.
Zij volgde een opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. In de jaren '90 was ze tevens werkzaam als docent autonome sculptuur aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

kunstwerken van Hieke Luik
titel:Zonder titel
locatie:In opslag
jaartal:1991
bekijk kunstwerk details
Vita (negen bronzen elementen)
kunstenaar:Louise Schouwenberg
[x]
Louise Schouwenberg heeft o.a. opleidingen genoten aan de Universiteit van Nijmegen, de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht.

kunstwerken van Louise Schouwenberg
titel:Vita (negen bronzen elementen)
locatie:Georges Brassensstraat 61
jaartal:1992
bekijk kunstwerk details
Tegelwand
kunstenaar:Titus Nolte
[x]
Titus Nolte wordt in 1955 in ´s Heerenberg geboren. Naast beeldhouwer is hij ook schilder, tekenaar, graficus en boekbinder. Hij volgde een opleiding aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht. Als onderwerp voor zijn kunstwerken kiest Nolte doorgaans voor literaire thema's. Hij werkt niet alleen als kunstenaar, maar is ook illustrator en docent.

kunstwerken van Titus Nolte
titel:Tegelwand
locatie:Leuvensbroek 30-00 (Lindenholt College)
jaartal:1992
bekijk kunstwerk details
Observatietoren
kunstenaar:Ronald Tolman
[x]
Ronald Tolman is in 1948 in Rotterdam geboren, maar leeft en werkt al ruim dertig jaar in Beuningen. Hij verliet de middelbare school in Leiden en begon beeldjes te maken. Hij werd daartoe geïnspireerd door de Etruskische beelden uit het Historisch Museum. Om het gieten van die beeldjes te kunnen betalen, werkte hij bij bronsgieter Ben Kemner in Voorschoten. Zo ontdekte hij het vak. Hij heeft nooit kunstonderwijs genoten, maar maakte zichzelf het kunstenaarsvak eigen. Hij liet zich leiden door het werk van kunstenaars als Rodin en Giacometti.
Hij verliet in de jaren zeventig de randstad en koos voor het landelijke leven. Hij ging varkens fokken en zette zijn werken aan kunst voort.

kunstwerken van Ronald Tolman
titel:Observatietoren
locatie:Van Schuylenburgweg hoek Van Rosenburgweg (voorheen Voorstadslaan,terrein van De Gelderlander)
jaartal:1992
bekijk kunstwerk details
Brug naar de wereld
kunstenaar:Jeroen Melkert
[x]
Jeroen Melkert studeerde aan de Kunstacademie te Arnhem waar hij geïnteresseerd raakt in performances. Dankzij een beurs van het Fonds voor de beeldende kunst kon hij grote beeldhouwwerken gaan maken. Hij combineert deze vaak met performances.
Tegenwoordig combineert hij vaak muziek met kunst.

kunstwerken van Jeroen Melkert
titel:Brug naar de wereld
locatie:Begoniastraat Lent, hoek Azaleastraat
jaartal:1992
bekijk kunstwerk details
Boom van Dicky
kunstenaar:Dicky Brand
[x]
Dicky Brand is opgeleid aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten. Ze is docente aan de Technische Universiteit in Delft.
Door heel Nederland heeft zij kunstwerken in opdracht vervaardigd; vele werken zijn aangekocht voor particuliere- en bedrijvencollecties, maar ook voor collecties als de Rijksgebouwendienst.

kunstwerken van Dicky Brand
titel:Boom van Dicky
locatie:Kronenburgersingel
jaartal:1992
bekijk kunstwerk details
Monument voor Steve Biko
kunstenaar:Arnaud Beerends
[x]
Geen nadere informatie.

kunstwerken van Arnaud Beerends
titel:Monument voor Steve Biko
locatie:Steve Bikoplein
jaartal:1992
bekijk kunstwerk details
Sculptuur
kunstenaar:Jan Samsom
[x]
Jan Samsom is in 1954 in Woerden geboren en volgde een opleiding aan de Academie van Beeldende Kunst en Nijverheid te Arnhem. Hij was een leerling van Bas Maters, die in Nijmegen ook een aantal kunstopdrachten realiseerde. Samsom werkt graag met uiteenlopende materialen, zoals granito, brons, messing, staal en doek.

kunstwerken van Jan Samsom
titel:Sculptuur
locatie:Daalseweg (rotonde bij het Badhuis)
jaartal:1993
bekijk kunstwerk details
Huisraad
kunstenaar:Hans Vos
[x]
Hans Vos genoot zijn opleiding aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Hij studeerde af aan de afdeling ruimtelijke vormgeving en sculptuur.Hij werkt in staal, brons, gegoten aluminium, beton, kunststoffen, hout en textiel. Hij woont en werkt in Nijmegen.

kunstwerken van Hans Vos
titel:Huisraad
locatie:Trompstraat (natuurtuin)
jaartal:1994
bekijk kunstwerk details
16 resultaten