Kunstwerken uit de jaren 2010 - heden

zonder titel
kunstenaar:Tom Claassen
[x]
Tom Claassen maakte midden de jaren ’90 zijn eerste beeld voor de openbare ruimte. Zijn werk is op diverse prominente plekken in Nederland terug te vinden. Ook in museale context zoals bijv. in het Kröller-Müller Museum, is zijn werk vertegenwoordigd.

De diersculpturen van Tom Claassen zijn gestileerde beesten met een hoge 'aaibaarheidsfactor'. Ze zijn vaak groter dan de dieren in de werkelijkheid. De beeldhouwer speelt met volumes, abstrahering en verhoudingen. Aan de huid van het werk is vaak veel aandacht besteed. Deze eigenschappen bezitten alle dierfiguren die Claassen de afgelopen jaren in de buitenruimte heeft geplaatst.

In de zomer van 2010 vond in kunsthal KAdE in Amersfoort een indrukwekkende overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats.

kunstwerken van Tom Claassen
titel:zonder titel
locatie:Mercuriusstraat (Westerpark)
jaartal:2010
bekijk kunstwerk details
Lichtsculptuur
kunstenaar:Marinus Boezem
[x]
Marinus Boezem is in 1934 in Leerdam geboren. In 1954 ging Boezem naar de Vrije Academie Artibus, in Utrecht. Hier stapte hij na een jaar over naar de Vrije Academie in Den Haag. Hij spitste zich bij zijn opleidingen meer toe op kunst op het platte vlak. Eind jaren vijftig was Boezem actief als tekenaar en kunstschilder. Hij was hierin niet een echt opvallend figuur in de kunstwereld. Dit veranderde pas in de jaren zestig, toen Boezem besloot ruimtelijker te gaan werken. Dit kwam overeen met de hevige ontwikkelingen in de kunstwereld in die tijd. Thema's die veelvuldig te ontdekken zijn bij Boezem zijn onder andere oude kerken en kathedralen en groenlandschap of polders.

kunstwerken van Marinus Boezem
titel:Lichtsculptuur
locatie:Gebroeders van Limburgplein
jaartal:2010
bekijk kunstwerk details
Gulden Snede van Nijmegen
kunstenaar:Boudewijn Corstiaensen
[x]
Boudewijn Corstiaensen is een beeldend kunstenaar die werkzaam is in Nijmegen. Corstiaensen houdt zich al enkele decennia bezig met het thema 'ecologie als inspiratie voor kunst en cultuur'. De vlinder (als symbool van schoonheid, vrijheid en beweging) is vaak het onderwerp in zijn buitenprojecten.

kunstwerken van Boudewijn Corstiaensen
titel:Gulden Snede van Nijmegen
locatie:Campusbaan
jaartal:2010
bekijk kunstwerk details
Bokspringende kinderen
kunstenaar:Nic Jonk
[x]
Nic Jonk werd in 1928 geboren in Schermerhorn. Naast beeldhouwer was hij ook schilder en graficus. Hij leek in eerste instantie een carrière als kantoorklerk te willen maken, maar koos er uiteindelijk voor om naar Amsterdam te vertrekken om daar een opleiding als reclametekenaar te volgen. Hij deed daar een avondopleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs en een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Als onderwerpen voor zijn kunstwerken gaf hij de voorkeur aan dieren, mythologische thema's en het vrouwelijk naakt. Ronde vormen bepalen elk beeld. Nic Jonk sterft in 1994 in Alkmaar.

kunstwerken van Nic Jonk
titel:Bokspringende kinderen
locatie:Archimedesstraat, Edisonstraat, Van Peltlaan
jaartal:2011
bekijk kunstwerk details
De Nachtwachter
kunstenaar:Alphons ter Avest
[x]
Alphons ter Avest (Hengelo Overijssel, 1960), is beeldend kunstenaar en woont in Arnhem. Hij maakte de afgelopen jaren in verschillende steden in Nederland bijzondere kunstwerken in opdracht. De locatie waar de beelden komen te staan zijn voor hem van groot belang. Het is interessant na te denken over een specifieke plek en daar een werk maken dat vooral daar en nergens anders op z’n plaats is. Voor het park in Hatert maakt Alphons het eerste aluminium kunstwerk in Nijmegen: een drieënhalve meter hoge uil.

kunstwerken van Alphons ter Avest
titel:De Nachtwachter
locatie:Couwenberghstraat
jaartal:2011
bekijk kunstwerk details
On the road
kunstenaar:Rob Sweere
[x]
Rob Sweere (Boxmeer, 1963) studeerde aan de Academie St. Joost in Breda, Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem en de Rijksacademie in Amsterdam. Hij woont en werkt in Arnhem. Rob Sweere draagt in zijn werk de beleving van natuurelementen zoals licht, aarde, lucht en wind op verschillende manieren over aan de toeschouwer.

kunstwerken van Rob Sweere
titel:On the road
locatie:Westkanaaldijk, St.Agnetenweg
jaartal:2011
bekijk kunstwerk details
On the road
kunstenaar:Rob Sweere
[x]
Rob Sweere (Boxmeer, 1963) studeerde aan de Academie St. Joost in Breda, Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ in Arnhem en de Rijksacademie in Amsterdam. Hij woont en werkt in Arnhem. Rob Sweere draagt in zijn werk de beleving van natuurelementen zoals licht, aarde, lucht en wind op verschillende manieren over aan de toeschouwer.

kunstwerken van Rob Sweere
titel:On the road
locatie:Oostkanaaldijk, Dorpsstraat
jaartal:2011
bekijk kunstwerk details
Data-fossiel
kunstenaar:Rein Jelle Terpstra
[x]
Rein Jelle Terpstra heeft zich na zijn studies aan de AKI in Enschede en de Rijksakademie in Amsterdam toegelegd op fotografie en projecten in de openbare ruimte.
Hierbij staat het concept voorop en het medium volgt het idee. Daardoor werkt hij met zeer uiteenlopende media en materialen.

kunstwerken van Rein Jelle Terpstra
titel:Data-fossiel
locatie:Scholenhof, St. Josephhof
jaartal:2011
bekijk kunstwerk details
Zonder titel.
kunstenaar:Freek van Ginkel
[x]
Freek van Ginkel (Warnsveld 1947) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. Zijn werk is erg divers. Zijn stijl is te omschrijven van naturalistisch tot geometrisch en soms lyrisch abstract.

kunstwerken van Freek van Ginkel
titel:Zonder titel.
locatie:Hessenberg 1
jaartal:2012
bekijk kunstwerk details
Zonneboom
kunstenaar:Andreas Hetfeld
[x]
Andreas Hetfeld, geboren en getogen in het Duitse Reutlingen, is gefascineerd door de natuur in al haar verschijningsvormen. Hij volgde diverse (technische) opleidingen. Sinds 1989 woont en werkt hij in Nederland.

kunstwerken van Andreas Hetfeld
titel:Zonneboom
locatie:Heyendaalseweg, open plein tussen ROC en SSHN
jaartal:2012
bekijk kunstwerk details
Sculptuur
kunstenaar:Gerard Walraeven
[x]
De in Nijmegen geboren kunstenaar Walraeven genoot zijn opleiding in Den Haag aan de Academie voor Beeldende Kunsten Psychopolis en werkte als docent aan de Academie voor Beeldenden Kunsten in Arnhem. Zijn vormentaal komt voort uit het constructivisme, een abstracte kunststroming ontstaan in Rusland kort voor de Eerste Wereldoorlog; strenge geometrische vormen functioneren hier als houvast voor het streven naar duidelijkheid en exactheid en tegen subjectief individualisme.
Gerard Walraeven is in 2010 in Nijmegen overleden.

kunstwerken van Gerard Walraeven
titel:Sculptuur
locatie:Nieuwe Dukenburgseweg 21
jaartal:2013
bekijk kunstwerk details
Monument voor de gesneuvelde Nederlandse militairen uit de Tweede Wereldoorlog
kunstenaar:Jac Maris
[x]
Jac Maris kreeg les van de Belgische beeldhouwer Achilles Moortgat in Kleef. Hij volgde opleidingen in Meissen, Kiel, München en Düsseldorf. Hij bezocht in Londen de Academy of Art. Hij tekende en schilderde, maar maakte later ook beeldhouwwerk. Aanvankelijk werkte hij graag figuratief en natuurgetrouw. Gaandeweg werden zijn werken abstrakter. Maar het realisme kwam uiteindelijk in zijn latere werken opnieuw tevoorschijn. De atelierwoning van Jac Maris in Heumen is na zijn overlijden in 1996 als ateliermuseum ingericht.

kunstwerken van Jac Maris
titel:Monument voor de gesneuvelde Nederlandse militairen uit de Tweede Wereldoorlog
locatie:Plein 1944
jaartal:2014
bekijk kunstwerk details
Lights Crossing
kunstenaar: Atelier Veldwerk (Rudy Luijters en Onno Dirker)
[x]
Rudy Luijters en Onno Dirker, beiden beeldend kunstenaar, werken sinds 2003 samen binnen Atelier Veldwerk. Het werkveld betreft de inrichting van de openbare ruimte in de breedste zin van het woord.
Het inventariseren, analyseren en het tonen van de werkelijkheid in een nieuw verband staat in het werk voorop, het doen van ingrepen kan daaruit volgen. De analyse kan ook doel op zich zijn. Vertrekpunt is met name de beeldende kunst, waarbij de focus ligt op processen van transformatie (landschappelijk, botanisch of sociaal). De methode is die van 'de ongerichte blik', vanuit een cultureel perspectief onderzoek doen zonder vooraf vastgestelde criteria of richttlijnen. Ook de vorm, het resultaat van het onderzoek, wordt niet vooraf bepaald maar komt tot stand naar aanleiding van de bevindingen en kan derhalve leiden tot ruimtelijke ingrepen, een tentoonstelling, een publicatie, geluid- of videowerk, of een combinatie van die verschillende media.

Bron: www.atelierverldwerk.nl

kunstwerken van Atelier Veldwerk (Rudy Luijters en Onno Dirker)
titel:Lights Crossing
locatie:Brug De Oversteek
jaartal:2014
bekijk kunstwerk details
CLXIII
kunstenaar:Eric Martijn
[x]
Omvormen, barricaderen, onsluiten en omdraaien zijn leidende handelingen in het werk van Eric Martijn.

kunstwerken van Eric Martijn
titel:CLXIII
locatie:Waalbandiijk 20
jaartal:2014
bekijk kunstwerk details
Talia
kunstenaar:Jan van der Ploeg
[x]
Van de Ploeg organiseerde tentoonstellingen in binnen- en buitenland en zijn werk was onder meer te zien in MoMa PS1 (New York), het Hammer Museum (Los Angeles) en diverse kunstinstituten en galeries in Amsterdam, Basel, Chicago, Milaan, Parijs en Sydney.

kunstwerken van Jan van der Ploeg
titel:Talia
locatie:Stationsplein 11, fietstransferium Doornroosje
jaartal:2014
bekijk kunstwerk details
Romance Confidence
kunstenaar:Jordan Artisan
[x]
Jordan Artisan is afgestudeerd in 2005 aan de St. Joost Academie, Breda.

kunstwerken van Jordan Artisan
titel:Romance Confidence
locatie:Wegens onderhoud in opslag
jaartal:2014
bekijk kunstwerk details
Neptvnvsring
kunstenaar:Alphons ter Avest
[x]
Alphons ter Avest (Hengelo Overijssel, 1960), is beeldend kunstenaar en woont in Arnhem. Hij maakte de afgelopen jaren in verschillende steden in Nederland bijzondere kunstwerken in opdracht. De locatie waar de beelden komen te staan zijn voor hem van groot belang. Het is interessant na te denken over een specifieke plek en daar een werk maken dat vooral daar en nergens anders op z’n plaats is. Voor het park in Hatert maakt Alphons het eerste aluminium kunstwerk in Nijmegen: een drieënhalve meter hoge uil.

kunstwerken van Alphons ter Avest
titel:Neptvnvsring
locatie:Broerdijk, rotonde Hengstdalseweg
jaartal:2014
bekijk kunstwerk details
Licht Gewelf
kunstenaar:Tamar Frank
[x]
Tamar Frank (Amsterdam, 1974) studeerde in 1997 af aan de Academie voor Beeldende Kunst in Maastricht in de discipline Monumentale vormgeving. Sindsdien bouwt zij nationaal en internationaal aan een bijzonder ouvre, omdat zij vooral werk met licht. Haar lichtsculpturen zijn meer dan driedimensionale objecten: ze beïnvloeden doro hun 'inkleuring' de beleving van een ruimte en gaan daardoor een directe relatie met de toeschouwer aan. Ze maakt in haar werk gebruik van licht op elke denkbare manier. De bron kan zowel dag- als kunstlicht zijn. Meestal maakt zijn locatiegebonden installaties waarbij zij reageert op de ruimte en/of omgeving. Frank concentreert zich op specifieke elementen die uniek zijn aan een bepaalde locatie. Ze vangt licht in verschillende media als folies, papier, prigmenten, nylon, draad en glas. Haar benadering is minimalistisch, ze probeert een maximaal effect teweeg te brengen met de kleinste ingrepen. De werken zijn vaak subtiel en verlangen naar een geduldig oog. Zij ziet graag dat de kijker het werk 'ontdekt' uit eigen initiatief. Hoe langer je blijft kijken en je laat bewegen door het werk, des te meer je zult zien en ervaren.

kunstwerken van Tamar Frank
titel:Licht Gewelf
locatie:Aalscholverplaats, onderdoorgang
jaartal:2015
bekijk kunstwerk details
Apostelcyclus
kunstenaar:Giuseppe Roverso
[x]
Giuseppe Roverso werd in 1900 geboren in het plaatsje Chiampo in Italië. Naast restaurator was hij ook beeldhouwer. Hij volgde zijn opleiding in Italië aan de Scuola Superiore d'Arte Applicata Milano omstreeks 1928. Hij trouwde met de dochter van een Nederlandse boer die zich in Frankrijk had gevestigd. Zo komt hij uiteindelijk in Nederland terecht waar hij vanaf de jaren '60 woont en werkt in Nijmegen.

kunstwerken van Giuseppe Roverso
titel:Apostelcyclus
locatie:Sint Stevenskerkhof 2
jaartal:2017
bekijk kunstwerk details
Ankers in zicht
kunstenaar:Arild Veld
titel:Ankers in zicht
locatie:Waalhaven
jaartal:2017
bekijk kunstwerk details
Was aan de lijn
kunstenaar:Reinier Lagendijk
[x]
Lagendijk maakt beelden, installaties en momumentaal werk waarin de natuur een prominente rol speelt. Zijn vormtaal bestaat uit archetypische beelden die vanaf onze kindertijd in ons hoofd worden geplant, gecombineerd met humor en poëzie laat hij de natuur in dialoog treden met niet-natuurlijke gegevens, zoals staal en plastic.

kunstwerken van Reinier Lagendijk
titel:Was aan de lijn
locatie:De Ruyterstraat
jaartal:2017
bekijk kunstwerk details
De Nijmeegse Kaaisjouwer
kunstenaar:Margriet Hovens
[x]
Volgens Hovens verandert het leven continu. We proberen aan dit proces te ontkomen maar het leven gaat zijn eigen gang.
Haar vrije werk gaat over de verandering van lichamen en objecten in tijd en ruimte.
Ze volgde haar opleiding op de Stadsacademie voor Beeldende Kunsten (Maastricht) en Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost (Breda).

kunstwerken van Margriet Hovens
titel:De Nijmeegse Kaaisjouwer
locatie:Lindenberghaven
jaartal:2020
bekijk kunstwerk details
De Zeigelhof affaire
kunstenaar:Niels van Bunningen
[x]
Beeldhouwer - metaal specialist Niels van Bunningen volgde zijn opleiding aan ArteZ Arnhem. Het maken van werken in staal geeft hem tijd om over het werk na te denken, het de ruimte te geven. In zijn jeugd heeft hij in Peru, India en Marokko gewoond. Daar maakte hij kennis met traditionele ambachten.

kunstwerken van Niels van Bunningen
titel:De Zeigelhof affaire
locatie:Piersonstraat 33, zijgevel
jaartal:2020
bekijk kunstwerk details
De Nijmeegse Kaaisjouwer
kunstenaar:Margriet Hovens
[x]
Volgens Hovens verandert het leven continu. We proberen aan dit proces te ontkomen maar het leven gaat zijn eigen gang.
Haar vrije werk gaat over de verandering van lichamen en objecten in tijd en ruimte.
Ze volgde haar opleiding op de Stadsacademie voor Beeldende Kunsten (Maastricht) en Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost (Breda).

kunstwerken van Margriet Hovens
titel:De Nijmeegse Kaaisjouwer
locatie:Lindenberghaven
jaartal:2020
bekijk kunstwerk details
De Uitkijk - Het Gezicht van Nijmegen
kunstenaar:Andreas Hetfeld
[x]
Andreas Hetfeld, geboren en getogen in het Duitse Reutlingen, is gefascineerd door de natuur in al haar verschijningsvormen. Hij volgde diverse (technische) opleidingen. Sinds 1989 woont en werkt hij in Nederland.

kunstwerken van Andreas Hetfeld
titel:De Uitkijk - Het Gezicht van Nijmegen
locatie:Oosterhoutsedijk, Veur-Lent
jaartal:2020
bekijk kunstwerk details
Waterwolf en Aquanaut
kunstenaar: Space Cowboys (Albert Dedden en Paul Keizer)
[x]
De kunstenaars Dedden en Keizer werken sinds 1990 samen. Zij staan ook bekend als de 'Space Cowboys', die veel werken maken vooor de openbare ruimte in diverse steden in Nederland.
Het duo maakt vaak gebruik van de mens, lichaamsdelen en dierfiguren. Hierdoor zijn de werken erg geestig en herkenbaar voor het publiek.

kunstwerken van Space Cowboys (Albert Dedden en Paul Keizer)
titel:Waterwolf en Aquanaut
locatie:Waalkade
jaartal:2020
bekijk kunstwerk details
De Gaper
kunstenaar:Linda Arts
[x]
Linda Arts maakt schilderijen en grafieken, maar ook lichtobjecten en muurschilderingen die zij op locatie maakt. Ze gebruikt met name zwart en wit met heel af en toe een beetje kleur. Hiermee verwijst ze naar het oer-Hollandse rivierenland.
Arts werkt in binnen- en buitenland.

kunstwerken van Linda Arts
titel:De Gaper
locatie:Hezelpoort fietstunnel
jaartal:2020
bekijk kunstwerk details
Silex
kunstenaar:Niels van Bunningen
[x]
Beeldhouwer - metaal specialist Niels van Bunningen volgde zijn opleiding aan ArteZ Arnhem. Het maken van werken in staal geeft hem tijd om over het werk na te denken, het de ruimte te geven. In zijn jeugd heeft hij in Peru, India en Marokko gewoond. Daar maakte hij kennis met traditionele ambachten.

kunstwerken van Niels van Bunningen
titel:Silex
locatie:Waakade
jaartal:2021
bekijk kunstwerk details
Bombardement
kunstenaar:Niels van Bunningen
[x]
Beeldhouwer - metaal specialist Niels van Bunningen volgde zijn opleiding aan ArteZ Arnhem. Het maken van werken in staal geeft hem tijd om over het werk na te denken, het de ruimte te geven. In zijn jeugd heeft hij in Peru, India en Marokko gewoond. Daar maakte hij kennis met traditionele ambachten.

kunstwerken van Niels van Bunningen
titel:Bombardement
locatie:Zuiderkerktrappen
jaartal:2021
bekijk kunstwerk details
Flikkers & Potten
kunstenaar:Niels van Bunningen
[x]
Beeldhouwer - metaal specialist Niels van Bunningen volgde zijn opleiding aan ArteZ Arnhem. Het maken van werken in staal geeft hem tijd om over het werk na te denken, het de ruimte te geven. In zijn jeugd heeft hij in Peru, India en Marokko gewoond. Daar maakte hij kennis met traditionele ambachten.

kunstwerken van Niels van Bunningen
titel:Flikkers & Potten
locatie:Van Broeckhuysenstraat 55
jaartal:2021
bekijk kunstwerk details
Slakkentoren
kunstenaar:Niels van Bunningen
[x]
Beeldhouwer - metaal specialist Niels van Bunningen volgde zijn opleiding aan ArteZ Arnhem. Het maken van werken in staal geeft hem tijd om over het werk na te denken, het de ruimte te geven. In zijn jeugd heeft hij in Peru, India en Marokko gewoond. Daar maakte hij kennis met traditionele ambachten.

kunstwerken van Niels van Bunningen
titel:Slakkentoren
locatie:Burchstraat 59
jaartal:2021
bekijk kunstwerk details
Woal en follek
kunstenaar:Niels van Bunningen
[x]
Beeldhouwer - metaal specialist Niels van Bunningen volgde zijn opleiding aan ArteZ Arnhem. Het maken van werken in staal geeft hem tijd om over het werk na te denken, het de ruimte te geven. In zijn jeugd heeft hij in Peru, India en Marokko gewoond. Daar maakte hij kennis met traditionele ambachten.

kunstwerken van Niels van Bunningen
titel:Woal en follek
locatie:Lage Markt 49
jaartal:2021
bekijk kunstwerk details
Kat
kunstenaar:Gerry van der Velden
[x]
Beeldhouwster Gerrie van der Velden werkt in Zoelen. Zij genoot haar opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam en aan de Katholieke Leergangen teTilburg. Naast haar beeldhouwwerk tekent zij veel. Dieren vormen haar meest geliefde thema.

kunstwerken van Gerry van der Velden
titel:Kat
locatie:Nieuwstadweg 39
jaartal:2021
bekijk kunstwerk details
33 resultaten