Kunstwerken van Pieter Starreveld

De mens en de vier elementen
kunstenaar:Pieter Starreveld
[x]
Pieter Starreveld (Koog aan de Zaan, 5 mei 1911 - Amersfoort, 18 april 1989) was een Nederlands beeldhouwer.
Pieter Starreveld studeerde aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam (1929-1932), waar hij leerling was van Jan Bronner. Hij volgde daarna ook lessen bij Gijs Jacobs van den Hof in Arnhem. Naast zijn beeldhouwwerk was Starreveld ook actief als medailleur, graficus, kunstschilder en glaskunstenaar. In de oorlog werkte hij mee aan aan illegale verzetsuitgaven van Albert Helman (verzetsstrijder tijdens WO II). Na de oorlog maakte hij diverse herdenkingsmonumenten voor Nederlandse steden.

De reliëfs van Pieter Starreveld (1911-1989) zijn een voorbeeld van monumentale wandkunst uit de wederopbouwperiode vanaf 1945.
De reliëfs zijn figuratief: gestileerde mensfiguren staan temidden van de elementen water, vuur, lucht en aarde. Met elkaar vormen ze een rechthoekig kader. Dit kader vormt weer een onderdeel van de verticale geleding van de gevel. Op deze manier zijn de beelden een onderdeel geworden van de architectuur.

kunstwerken van Pieter Starreveld
titel:De mens en de vier elementen
locatie:Kronenburgersingel 269
jaartal:1967
bekijk kunstwerk details
1 resultaten