Monument voor de gesneuvelde Nederlandse militairen uit de Tweede Wereldoorlog
kunstenaar: Jac Maris
[x]
Jac Maris kreeg les van de Belgische beeldhouwer Achilles Moortgat in Kleef. Hij volgde opleidingen in Meissen, Kiel, München en Düsseldorf. Hij bezocht in Londen de Academy of Art. Hij tekende en schilderde, maar maakte later ook beeldhouwwerk. Aanvankelijk werkte hij graag figuratief en natuurgetrouw. Gaandeweg werden zijn werken abstrakter. Maar het realisme kwam uiteindelijk in zijn latere werken opnieuw tevoorschijn. De atelierwoning van Jac Maris in Heumen is na zijn overlijden in 1996 als ateliermuseum ingericht.

kunstwerken van Jac Maris
(1900 - 1996)
titel: Monument voor de gesneuvelde Nederlandse militairen uit de Tweede Wereldoorlog
jaartal: 1951
locatie: In depot
eigendom van: gemeente Nijmegen

Dit werk stond oorspronkelijk op Plein 1944. Vanwege het kwetsbare kalksteen is het (tijdelijk) opgeslagen in depot. Na de herinrichting van Plein 1944 staat hier een bronzen afgietsel van het oorlogsmomument.

Dit oorlogsmonument is gemaakt door Jac Maris in opdracht van de Nederlandse Bond van Oud-strijders en Dragers van het Mobilisatiekruis. Het 495 cm hoge beeld van kalksteen toont een knielende soldaat bij een gewonde kameraad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden ongeveer 2.300 soldaten van de Koninklijke Landmacht en naar schatting 2.900 Nederlandse mariniers. Het beeld van Jac Maris gedenkt de gesneuvelde Nederlandse militairen uit het Rijk van Nijmegen.
Het oorlogsmonument is op 5 mei onthuld op Plein 1944, dat tot 1950 de naam Koning Hendrikplein droeg. De nieuwe naam van het plein herinnert aan het jaar van het bombardement én aan de bevrijding van Nijmegen.
Bron: www.marishuis.nl
omhoogscrollbalk omlaag