Sint Stephanus
kunstenaar: Albert Termote
[x]
De Belgische beeldhouwer Albert Termote werd opgeleid aan de Kunstacademie in Gent. Hij werkte voor de symbolistische kunstenaar George Minne. In 1914 vluchtte hij voor het geweld van de Eerste Wereldoorlog naar Engeland en in 1915 vestigt hij zich in Nederland. Hier studeert hij verder aan de Rijksacademie in Amsterdam onder begeleiding van professsor J. Bronner. Na de Tweede Wereldoorlog voert hij ook opdrachten uit in Nijmegen. Zo is hij onder meer betrokken bij de reconstructie van de gevelbeelden van het tijdens de oorlog uitgebrande stadhuis. Voor zijn Nijmeegse werken,
en in het bijzonder voor het ruiterstandbeeld van Karel de Grote, krijgt Albert Termote in 1969 de Karel de Groteprijs van de stad Nijmegen.

kunstwerken van Albert Termote
(1887 - 1978)
titel: Sint Stephanus
jaartal: 1951
locatie: Berg en Dalseweg 205 (bij de Sint Stephanuskerk)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Een twee en een half meter hoog bronzen beeld van de patroonheilige van Nijmegen, Sint Stephanus, staat sinds 1951 voor de St.Stephanuskerk aan de Berg en Dalseweg. Hij heeft hier een toga om het lichaam geworpen en staat erbij als een visionair, de blik ten hemel geheven, de armen en vingers gespreid.
Stephanus wordt beschouwd als de eerste martelaar van het Christendom. In Jeruzalem zou hij geestelijke gezagsdragers hebben beschuldigd van de moord op de Messias. Als straf hiervoor werd hij gestenigd. Als attribuut heeft Stephanus dan ook vaak stenen op zijn hoofd, in zijn handen of op zijn schouders.

Op de gedenksteen achter, aan de voet van het beeld, staat: 'De parochianen aan hun herder Gijsbertus Wilhelminus van der Heyden 21 mei 1950'. Van der Heyden was de pastoor van de Stefanusparochie en toen hij zijn 40-jarig priesterjubileum vierde, gaven de parochianen hem dit bijzondere cadeau.

Sint Steven is de patroonheilige van de stad Nijmegen.
De St.Stephanuskerk is in 1923 door bouwmeester Pierre Cuypers gebouwd. Deze kerk is de katholieke tegenhanger van de bij de reformatie aan de protestanten toegewezen Grote of Sint Stevenskerk in het centrum van de stad. De Stevenskerk had in de middeleeuwen meerdere relieken van haar patroonheilige, zoals een deel van een arm, textiele windsels en een deel van de schedel.
omhoogscrollbalk omlaag