Mariabeeld
kunstenaar: Albert Termote
[x]
De Belgische beeldhouwer Albert Termote werd opgeleid aan de Kunstacademie in Gent. Hij werkte voor de symbolistische kunstenaar George Minne. In 1914 vluchtte hij voor het geweld van de Eerste Wereldoorlog naar Engeland en in 1915 vestigt hij zich in Nederland. Hier studeert hij verder aan de Rijksacademie in Amsterdam onder begeleiding van professsor J. Bronner. Na de Tweede Wereldoorlog voert hij ook opdrachten uit in Nijmegen. Zo is hij onder meer betrokken bij de reconstructie van de gevelbeelden van het tijdens de oorlog uitgebrande stadhuis. Voor zijn Nijmeegse werken,
en in het bijzonder voor het ruiterstandbeeld van Karel de Grote, krijgt Albert Termote in 1969 de Karel de Groteprijs van de stad Nijmegen.

kunstwerken van Albert Termote
(1887 - 1978)
titel: Mariabeeld
jaartal: 1953
locatie: Burchtstraat 20 (gevel stadhuis)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Dit beeld, Madonna met Kind, is geplaatst in 1953 na de restauratie van het stadhuis. De gevel van het stadhuis heeft, naast het Mariabeeld, een beeldengalerij met acht vorsten en helden uit de Nijmeegse geschiedenis. Bovenaan de gevel bevinden zich zeven medaillons met personificaties van de zeven deugden. Ze werden zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, net zoals het Mariabeeld. In 1953 zijn de beelden door Albert Termote nagemaakt naar het oorspronkelijke model.
In 2007 zijn ze voor het laatst geheel gerestaureerd en geïmpregneerd.
omhoogscrollbalk omlaag