Meisje met schooltas
kunstenaar: Ed van Teeseling
[x]
Ed van Teeseling werd geboren in Amsterdam, maar bracht zijn jeugd door in Nijmegen. Een Tirools beeldhouwer leerde hem in hout te snijden. Met deze eerste werkstukken ging hij naar Gijs Jacobs van den Hof van de Arnhemse Academie, die hem in 1942 aannam als leerling. Hier voltooide hij -met een onderbreking vanwege de oorlogstijd- zijn studie.
Na deze opleiding werkte hij bij enkele grotere beeldhouwateliers, waaronder het atelier van Uiterwaal in Utrecht. Hij volgde in Parijs de Académie de la Grande Chaumière.
Ed van Teeseling verrijkte Nederland, en met name Nijmegen, met een groot aantal beeldhouwwerken voor de openbare ruimte en particuliere gebouwen. Daarnaast vervaardigde Van Teeseling een groot aantal vrije werken in brons, steen en gebakken klei. Naast zijn werk als beeldhouwer heeft Van Teeseling steeds geschilderd, getekend en prenten gemaakt. Zo zijn er van hem etsen, drogenaald-tekeningen, litho’s, zeefdrukken en monotypes, die meestal betrekking hebben op sculpturale thema’s. Zij staan in nauw verband met zijn ruimtelijke ontwerpen en modellen.
Ed van Teeseling was zeer actief in het stedelijke kunstleven van Nijmegen door talrijke bestuursfuncties en zijn rol in adviescommissies. Daarnaast was hij tot eind jaren ’80 als docent verbonden aan de Vrije Academie in Nijmegen. Ook was hij erelid van de Gelderse belangenvereniging Gemeenschap Beeldende Kunstenaars.
Ed van Teeseling is in 2008 te Nijmegen overleden.

kunstwerken van Ed van Teeseling
(1924 - 2008)
titel: Meisje met schooltas
jaartal: 1959
locatie: Archipelstraat/Atjehstraat/Delistraat
eigendom van: gemeente Nijmegen

Eind jaren vijftig maakt de kunstenaar Ed van Teeseling het bronzen beeld van een meisje dat een schooltas vasthoudt op haar rug. De kleuter kijkt een beetje dromerig de verte in. Ze draagt een kort jurkje en heeft haar haren in een staartje.

Het beeld is voor het plantsoen gemaakt in opdracht van de gemeente. Het schoolkind paste goed bij het nabijgelegen schoolgebouw. Veertien jaar later zal Van Teeseling nog een beeld maken bij een schoolgebouw: het zittende kind met hoog opgetrokken knieën aan de Heyendaalseweg. In deze twee beelden is de abstractie zichtbaar, die zich vanaf die tijd in het werk van deze kunstenaar voordoet.
omhoogscrollbalk omlaag