Nils Holgersson
kunstenaar: Ed van Teeseling
[x]
Ed van Teeseling werd geboren in Amsterdam, maar bracht zijn jeugd door in Nijmegen. Een Tirools beeldhouwer leerde hem in hout te snijden. Met deze eerste werkstukken ging hij naar Gijs Jacobs van den Hof van de Arnhemse Academie, die hem in 1942 aannam als leerling. Hier voltooide hij -met een onderbreking vanwege de oorlogstijd- zijn studie.
Na deze opleiding werkte hij bij enkele grotere beeldhouwateliers, waaronder het atelier van Uiterwaal in Utrecht. Hij volgde in Parijs de Académie de la Grande Chaumière.
Ed van Teeseling verrijkte Nederland, en met name Nijmegen, met een groot aantal beeldhouwwerken voor de openbare ruimte en particuliere gebouwen. Daarnaast vervaardigde Van Teeseling een groot aantal vrije werken in brons, steen en gebakken klei. Naast zijn werk als beeldhouwer heeft Van Teeseling steeds geschilderd, getekend en prenten gemaakt. Zo zijn er van hem etsen, drogenaald-tekeningen, litho’s, zeefdrukken en monotypes, die meestal betrekking hebben op sculpturale thema’s. Zij staan in nauw verband met zijn ruimtelijke ontwerpen en modellen.
Ed van Teeseling was zeer actief in het stedelijke kunstleven van Nijmegen door talrijke bestuursfuncties en zijn rol in adviescommissies. Daarnaast was hij tot eind jaren ’80 als docent verbonden aan de Vrije Academie in Nijmegen. Ook was hij erelid van de Gelderse belangenvereniging Gemeenschap Beeldende Kunstenaars.
Ed van Teeseling is in 2008 te Nijmegen overleden.

kunstwerken van Ed van Teeseling
(1924 - 2008)
titel: Nils Holgersson
jaartal: 1960
locatie: Energieweg 93
eigendom van: particulier

Deze sculptuur van Ed van Teeseling bij het Dominicuscollege stelt de hoofdpersoon voor uit het beroemde boek 'Nils Holgerssons wonderbare reis' van Selma Lagerlöf uit 1906.
Na de renovatie van de school, is het beeld in de vijver voor de school geplaatst.

De familie Holgersson woont in Zweden op een boerderij. Daar groeit hun enige zoon Nils op, die ervan houdt om dieren te plagen en te sarren. Als hij op een dag een kabouter vangt en weigert die weer vrij te laten, spreekt deze een betovering uit over Nils, die zo klein wordt als een duim. Vervolgens beleeft hij allerlei spannende avonturen waardoor hij leert respect te hebben voor de wereld van de dieren.
omhoogscrollbalk omlaag