Vier Kerkvaders
kunstenaar: Giuseppe Roverso
[x]
Giuseppe Roverso werd in 1900 geboren in het plaatsje Chiampo in Italië. Naast restaurator was hij ook beeldhouwer. Hij volgde zijn opleiding in Italië aan de Scuola Superiore d'Arte Applicata Milano omstreeks 1928. Hij trouwde met de dochter van een Nederlandse boer die zich in Frankrijk had gevestigd. Zo komt hij uiteindelijk in Nederland terecht waar hij vanaf de jaren '60 woont en werkt in Nijmegen.

kunstwerken van Giuseppe Roverso
(1900 - 1977)
titel: Vier Kerkvaders
jaartal: 1961
locatie: Sint Stevenskerkhof 2
eigendom van: gemeente Nijmegen

De vier kerkvaders hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het christelijke geloof. Het Christendom werd door keizer Constantijn in 313 verklaard tot officiële godsdienst van het Romeinse Rijk. Daarvoor was het belijden van het christelijke geloof in het openbaar niet toegestaan.

De vier kerkvaders zijn Ambrosius, Augustinus, Gregorius en Albertus Magnus. Zij stonden aan de wieg van de verbreiding van het christelijke geloof aan het begin van de Middeleeuwen. Naast de vier kerkvaders zijn aan de gevel van de Latijnse School ook de 12 apostelen afgebeeld.

In 1215 besloot de paus dat de kerk zich moest inzetten op het gebied van onderwijs. Het eerste schooltje in Nijmegen stond dichtbij het Kelfkensbos. Bij de inwijding van de Sint Stevenskerk verhuisde deze Latijnse School naar de huidige plek. Het is één van de oudste gebouwen van Nijmegen. In 1544 werd de school volledig verbouwd. Tegenwoordig wordt er echter geen les meer gegeven, maar is er een architectenbureau gevestigd.
omhoogscrollbalk omlaag