Apostelcyclus
kunstenaar: Giuseppe Roverso
[x]
Giuseppe Roverso werd in 1900 geboren in het plaatsje Chiampo in Italië. Naast restaurator was hij ook beeldhouwer. Hij volgde zijn opleiding in Italië aan de Scuola Superiore d'Arte Applicata Milano omstreeks 1928. Hij trouwde met de dochter van een Nederlandse boer die zich in Frankrijk had gevestigd. Zo komt hij uiteindelijk in Nederland terecht waar hij vanaf de jaren '60 woont en werkt in Nijmegen.

kunstwerken van Giuseppe Roverso
(1900 - 1977)
titel: Apostelcyclus
jaartal: 2017
locatie: Sint Stevenskerkhof 2
eigendom van: gemeente Nijmegen

Op de gevel van de voormalige Latijnse School zijn de twaalf apostelen afgebeeld. De apostelen waren de leerlingen van Jezus. Hun namen zijn te vinden in de inscriptie onder hun voeten. De apostelen zagen het als hun taak om na zijn dood zijn leer te verspreiden.
Naast de apostelen zijn aan de gevel van de Latijnse School ook de vier kerkvaders afgebeeld.

In 1215 besloot de paus dat de kerk zich moest inzetten op het gebied van onderwijs. Het eerste schooltje in Nijmegen stond dichtbij het Kelfkensbos. Bij de inwijding van de Sint Stevenskerk verhuisde deze Latijnse School naar deze plek. Het is één van de oudste gebouwen van Nijmegen. In 1544 werd de school volledig verbouwd. Tegenwoordig wordt er echter geen les meer gegeven, maar is er een architectenbureau gevestigd.
omhoogscrollbalk omlaag