Mercurius
kunstenaar: Ed van Teeseling
[x]
Ed van Teeseling werd geboren in Amsterdam, maar bracht zijn jeugd door in Nijmegen. Een Tirools beeldhouwer leerde hem in hout te snijden. Met deze eerste werkstukken ging hij naar Gijs Jacobs van den Hof van de Arnhemse Academie, die hem in 1942 aannam als leerling. Hier voltooide hij -met een onderbreking vanwege de oorlogstijd- zijn studie.
Na deze opleiding werkte hij bij enkele grotere beeldhouwateliers, waaronder het atelier van Uiterwaal in Utrecht. Hij volgde in Parijs de Académie de la Grande Chaumière.
Ed van Teeseling verrijkte Nederland, en met name Nijmegen, met een groot aantal beeldhouwwerken voor de openbare ruimte en particuliere gebouwen. Daarnaast vervaardigde Van Teeseling een groot aantal vrije werken in brons, steen en gebakken klei. Naast zijn werk als beeldhouwer heeft Van Teeseling steeds geschilderd, getekend en prenten gemaakt. Zo zijn er van hem etsen, drogenaald-tekeningen, litho’s, zeefdrukken en monotypes, die meestal betrekking hebben op sculpturale thema’s. Zij staan in nauw verband met zijn ruimtelijke ontwerpen en modellen.
Ed van Teeseling was zeer actief in het stedelijke kunstleven van Nijmegen door talrijke bestuursfuncties en zijn rol in adviescommissies. Daarnaast was hij tot eind jaren ’80 als docent verbonden aan de Vrije Academie in Nijmegen. Ook was hij erelid van de Gelderse belangenvereniging Gemeenschap Beeldende Kunstenaars.
Ed van Teeseling is in 2008 te Nijmegen overleden.

kunstwerken van Ed van Teeseling
(1924 - 2008)
titel: Mercurius
jaartal: 1962
locatie: Depot
eigendom van: gemeente Nijmegen

Mercurius werd bij een herinrichting van de omgeving verwijderd en wacht nu op herplaatsing.

In september 1961 kreeg Ed van Teeseling de opdracht om een groot beeldhouwwerk te maken ter verfraaiing van de nieuwe Katholieke Vormingsschool voor de Detailhandel, die op de Goffertweg werd gebouwd. Hij koos als onderwerp de Romeinse God Mercurius, die te vergelijken is met de Griekse Hermes (de bode van de goden). Mercurius was de boodschapper van de goden en werd vanuit die rol de patroon van de handelaren. Van Teeseling maakte een Mercurius die, zoals het een jonge God betaamt, dynamisch komt aanvliegen. Mercurius wijkt echter af van de klassieke, traditionele afbeelding. Hij heeft wel een gevleugelde helm, maar geen gevleugelde schoenen en ook geen caduceus (= het stafje met de vleugels en de twee verstrengelde slangen).

De kunstenaar polijst het lichaam verder niet, maar bewerkt het met een speciale hamer, zodat het ruwe oppervlak het licht kan vangen. Daarmee krijgt het beeld een expressieve uitstraling. Het is een beeld dat - met zijn 4.60 m lengte - aansluit bij de breedte van het gebouw. Het lijkt alsof de figuur boven het gebouw zweeft. De kunstenaar maakte een venster in een rechthoekige vorm van beton. Dat maakte de ophanging van het beeld mogelijk. Tegelijkertijd wekt het de indruk alsof Mercurius door het venster komt binnenvliegen.
omhoogscrollbalk omlaag