Sedes Sapientiae
kunstenaar: Bart Welten
[x]
Bart Welten (1922-1970) studeerde aan de Haagse kunstacademie en aan de universiteit van Leuven.
Rond 1956 vestigde de uit Brabant afkomstige kunstenaar zich in Nijmegen. In dat jaar werd hij lid van de Gemeenschap Beeldende Kunstenaar Nijmegen en had hij met deze vereniging een tentoonstelling in de Waag. Tijdens deze expositie was ook het 'Touwspringend meisje' te zien. De gemeente Nijmegen kocht het aan voor het plantsoen aan Hatertseweg / Hazenkampseweg.

kunstwerken van Bart Welten
(1922 - 1970)
titel: Sedes Sapientiae
jaartal: 1962
locatie: Berg en Dalseweg 207
eigendom van: particulier

Het ontwerp voor dit beeld is geïnspireerd op de compositie van het schoolgebouw.
De kunstenaar Bart Welten heeft het ritme in de architectuur verwerkt in de compositie van het beeld:
hemel en zitblok wijzen naar links. Bovendien komt het beeld los van de linkergevel waardoor het een relatie aangaat met de nieuwbouwvleugel waar het voor geplaatst werd.

Het thema 'Maria en Kind' komt vaak voor in de kunst. Hier hebben we een zogenaamde 'Sedes Sepientiae', wat 'zetel der wijsheid' betekent.
Het thema is voor een school heel toepasselijk.
De vormgeving past bij die van de jaren zestig. Men zocht naar andere uitdrukkingsvormen voor de 19-de eeuwse religieuze kunst. Vandaar de strakke vormgeving en weglating van details. Toch zitten er ook speelse details in het beeld, die het tot een originele variant op het thema maken. Meestel zit Jezus bij zijn moeder op schoot te lezen in een boek. Maar in dit geval staat hij parmantig bij zijn moeder op haar bovenbeen; beiden kijken in de verte,
alsof ze voorvoelen wat de toekomst hen zal brengen.
omhoogscrollbalk omlaag