Fantoom
kunstenaar: Lotti van der Gaag
[x]
Lotti van der Gaag studeerde aan de Vrije Academie in Den Haag en aan de Academie Zadkine in Parijs. Rond 1950 vertrekt ze naar Parijs. Ze kreeg een studiebeurs van de Franse regering. Daar woont ze in het legendarische huidenpakhuis aan de Rue Santeuil samen met de kunstenaars Corneille en Appel. Alhoewel ze in de kringen van deze Cobra-kunstenaars verkeerde, heeft ze nooit bij de kunstgroep behoord. Ze weigerde om samen met hen te exposeren. Toch wordt zij door vele kunsthistorici wel als een typische Cobra-kunstenaar gezien.

In Parijs kreeg ze les van de wereldberoemde kunstenaar Zadkine. Hij leerde haar open vormen te maken, met als resultaat weelderige fantasie-figuren, fabelbeesten en boomachtige figuren. Dit beeld is daarvan een voorbeeld. Kenmerkend voor haar werkwijze is de grote rol die zij de materie liet spelen. Zo werden haar beelden steeds abstracter. Hierdoor kan haar werk tevens tot de internationale stroming van de 'informele kunst' gerekend worden.

In de jaren ’50 en in het begin van de jaren ’60 kent de kunstenares vele successen en exposeert meerdere malen zowel in Frankrijk als in Nederland. Vanaf 1974 pakt de kunstenares de kwast weer op en gaat dan voornamelijk schilderen. Pas in de jaren ’80 krijgt ze officieel een plekje binnen de Cobra-kring toegewezen door kunsthistorica Willemijn Stokvis. Ze overleed in 1999 op 75-jarige leeftijd.

kunstwerken van Lotti van der Gaag
(1923 - 1999)
titel: Fantoom
jaartal: 1964
locatie: Boenhoffstraat/Van Cranenborchstraat
eigendom van: particulier

Het geschubde fantasiedier 'Fantoom' oogt ondanks zijn grillige voorkomen en imposante afmetingen (3,75 meter hoog) toch vriendelijk. De letterlijke betekenis van het woord fantoom is eigenlijk 'schrikwekkend droombeeld'.
De bronzen fantasiefiguren van Lotti van der Gaag worden beschreven als 'gedeformeerde wezens die lijken te willen vliegen, maar met hun ledematen hulpeloos in de lucht reiken'.
omhoogscrollbalk omlaag