Pratende vrouwtjes
kunstenaar: Gerard Bruning
[x]
Nijmegen heeft 10 werken van de kunstenaar Bruning in bezit. Alle kunstwerken hebben dezelfde monumentale kwalitieit.

Gerard Bruning was beeldhouwer, schrijver, graficus, fotograaf en schilder. Hij was de zoon van de katholieke dichter en essayist Henry Bruning (geboren 1900). Aan het Canisius College in Nijmegen volgt hij het gymnasium. Daarna volgt hij een opleiding (waaronder edelsmeden) aan de Kunstacademie in Arnhem. Lange tijd woont Gerard Bruning in Cuijk, waar hij sinds 1957 in een voormalige sigarenfabriek zijn atelier had.
Eén jaar later krijgt hij de Karel de Grote Prijs van de gemeente Nijmegen voor beeldhouwkunst en toegepaste kunst.

Na zijn dood werd in het Nijmeegs Museum De Commanderie van Sint-Jan een tentoonstelling aan hem en zijn oeuvre gewijd. Ter gelegenheid daarvan verschijnt een monografie over het werk van de kunstenaar.

kunstwerken van Gerard Bruning
(1930 - 1987)
titel: Pratende vrouwtjes
jaartal: 1965
locatie: Sint Jacobslaan
eigendom van: gemeente Nijmegen

Op het binnenterrein van het winkelcentrum aan de Sint Jacobslaan staat dit beeld van Gerard Bruning. Drie vrouwen staan met elkaar te keuvelen onder een paraplu. Het lijkt alsof de laatste roddel van de buurt hier wordt doorgenomen. De boodschappenmand van één van de vrouwen is een verwijzing naar het winkelcentrum. Het beeld is gehakt uit hardsteen, waarbij het hele oppervlak ruw is gelaten. De hak- en beitelsporen zijn goed zichtbaar.

In 1965 is dit kunstwerk geplaatst bij het winkelcentrum in de naoorlogse wijk Grootstal. Vanaf de jaren vijftig is onder invloed van beeldententoonstellingen in de openlucht (zoals in Middelheim en Sonsbeek) een tendens te bespeuren om kunstwerken toe te voegen aan de openbare ruimte. Vaak ontbreekt daardoor een thematische binding tussen beeld en plek. De drie pratende vrouwtjes met hun boodschappentassen zijn dus misschien per toeval een verwijzing naar het nabijgelegen winkelcentrum.
omhoogscrollbalk omlaag