Pegasus
kunstenaar: Ed van Teeseling
[x]
Ed van Teeseling werd geboren in Amsterdam, maar bracht zijn jeugd door in Nijmegen. Een Tirools beeldhouwer leerde hem in hout te snijden. Met deze eerste werkstukken ging hij naar Gijs Jacobs van den Hof van de Arnhemse Academie, die hem in 1942 aannam als leerling. Hier voltooide hij -met een onderbreking vanwege de oorlogstijd- zijn studie.
Na deze opleiding werkte hij bij enkele grotere beeldhouwateliers, waaronder het atelier van Uiterwaal in Utrecht. Hij volgde in Parijs de Académie de la Grande Chaumière.
Ed van Teeseling verrijkte Nederland, en met name Nijmegen, met een groot aantal beeldhouwwerken voor de openbare ruimte en particuliere gebouwen. Daarnaast vervaardigde Van Teeseling een groot aantal vrije werken in brons, steen en gebakken klei. Naast zijn werk als beeldhouwer heeft Van Teeseling steeds geschilderd, getekend en prenten gemaakt. Zo zijn er van hem etsen, drogenaald-tekeningen, litho’s, zeefdrukken en monotypes, die meestal betrekking hebben op sculpturale thema’s. Zij staan in nauw verband met zijn ruimtelijke ontwerpen en modellen.
Ed van Teeseling was zeer actief in het stedelijke kunstleven van Nijmegen door talrijke bestuursfuncties en zijn rol in adviescommissies. Daarnaast was hij tot eind jaren ’80 als docent verbonden aan de Vrije Academie in Nijmegen. Ook was hij erelid van de Gelderse belangenvereniging Gemeenschap Beeldende Kunstenaars.
Ed van Teeseling is in 2008 te Nijmegen overleden.

kunstwerken van Ed van Teeseling
(1924 - 2008)
titel: Pegasus
jaartal: 1965
locatie: Berg en Dalseweg/Hengstdalseweg
eigendom van: gemeente Nijmegen

Het gevleugelde paard van Ed Teeseling staat sinds jaar en dag in een plantsoen aan de Berg en Dalseweg ter hoogte van het Hengstdal. Pegasus (Latijn) of Pegasos (Grieks) is een figuur uit de Griekse mythologie. Dit gevleugelde paard is ontstaan uit de liefde tussen Medusa en de zeegod Poseidon en vormt het symbool voor dichterlijke inspiratie.

Eigenlijk is dit beeld, een gevleugeld paard, op deze plek in het lager gelegen plantsoen te beschouwen als een verwijzing naar de naam van de wijk Hengstdal. Ed van Teeseling hecht veel waarde aan de relatie tussen het kunstwerk en zijn omgeving. Hij zou voor zijn Pegasus zelf de plek hebben gekozen. Het is één van zijn bekendste beelden in de stad.

De schrijver A.F.Th. van der Heijden beschrijft het beeld in zijn boek 'Vallende ouders' uit 1983.
omhoogscrollbalk omlaag