Het gesprek
kunstenaar: Pieter d'Hont
[x]
Pieter d’Hont kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam bij professor Bronner. Bijna vijftig jaar lang heeft hij zijn atelier gehad in het bolwerk Manenburg te Utrecht. d’Hont was een veelzijdig kunstenaar, zowel in materiaalgebruik als in thematiek.Hij werkte in steen, hout en brons en liet zich inspireren door de Bijbel en thema’s uit de mythologie, maar ook uit het gewone leven. Hij kreeg veel opdrachten van gemeenten, kerken en bedrijven. Hij maakte portretten van o.a. Koningin Juliana, Prinses Beatrix en Kardinaal Alfrink.
Met name in de gemeente Utrecht staat veel werk van deze kunstenaar.

kunstwerken van Pieter d'Hont
(1917 - 1997)
titel: Het gesprek
jaartal: 1966
locatie: Archipelstraat/Molukkenstraat
eigendom van: gemeente Nijmegen

Beeldhouwer Pieter d'Hont (1917-1997) raakte op een gezamenlijke audiëntie bij Paus Johannes XXIII diep onder de indruk van diens persoon. Het was een foto die hem vervolgens inspireerde tot het maken het beeld
'Het gesprek'. Op de bewuste foto uit 1958 is Angelo Roncalli (de aanstaande Paus, die later de bijnaam 'goede Paus' kreeg vanwege zijn kerkhervormingen) in gesprek met de Kardinaal van Florence. De identiteit van de ene helft van het beeld is nooit bekend geworden, omdat de kunstenaar het gesprek van de twee mannen wilde uitbeelden; het is dus niet bedoeld als portret.
De drie mensgrote beelden staan in Nijmegen, Zwijndrecht en Driebergen.

In dit bronzen beeld voeren de twee prelaten (geestelijke van hoge rang) een serieus gesprek. Ze staan naar elkaar gebogen en gaan helemaal op in hun gesprek. De voelbare concentratie maakt het beeld bijzonder. Opvallend is ook de grove afwerking van het beeld. Dit is typerend voor het werk van Pieter d’Hont.

‘Het gesprek’ van Pieter d’Hont werd in 1966 door de gemeente bij de Archipelstraat/Molukkenstraat geplaatst. Vanaf de jaren vijftig worden, onder invloed van grote openluchttentoonstellingen als Middelheim en Sonsbeek, op steeds meer plaatsen in de stad vrijstaande beelden opgesteld. Niet altijd is een thematische relatie met hun plek aan te geven. ‘Het gesprek’ is hier een voorbeeld van. In Nijmegen zijn nog twee andere beelden van Pieter d’Hont te vinden: op het plein voor de stadsschouwburg (Dame met stola) en aan het Mariënburg (Ponyrijden).
Bron: F.M. Andringa, Haarlem
omhoogscrollbalk omlaag