Moeder en kind
kunstenaar: Oscar Jespers
[x]
De beeldhouwer Oscar Jespers volgde lessen aan de academie en aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1927 vestigt hij zich in Brussel. Daar was hij leraar aan het Hoger Instituut voor Architectuur en Sierkunsten. Oscar Jespers debuteerde als impressionist en maakte van 1914-1918 een kubistische periode door. Vanaf 1920 was hij een belangrijk voortrekker van het Vlaams expressionisme. Ongeacht de stijlperiode blijft zijn streven gericht op eenvoud, soberheid en monumentaliteit.Van 1949 tot 1957 doceerde Jespers aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 1961 was hij gastleraar aan The School of the Museum of Fine Arts in Boston. Werk van Jespers bevindt zich onder andere in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, in het Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst Middelheim in Antwerpen en in het Museum of Modern Art in New York.
Oscar Jespers was de oudere broer van de kunstschilder Floris Jespers.

kunstwerken van Oscar Jespers
(1887 - 1970)
titel: Moeder en kind
jaartal: 1966
locatie: Arsenaalpoort
eigendom van: gemeente Nijmegen

Het archaïsch ogende beeld 'Moeder met kind' van de Vlaamse kunstenaar Oscar Jespers was in 1964 te zien tijdens een expositie in het Waaggebouw op de Grote Markt in Nijmegen.
Naar aanleiding hiervan kocht de gemeente Nijmegen het kunstwerk aan. Het is vervaardigd in Naamse steen. Het stelt een moeder voor, zittend met haar kind op haar knie. Het oppervlak van het beeld heeft beitelsporen. Dat geeft samen met de eenvoudige vormen het beeld iets archaïsch.
Dit figuratieve beeld behoort tot één van de laatste werken van Oscar Jespers.

Nadat de gemeente het beeld in 1964 had aangekocht, werd het in 1966 in een plantsoen bij de zogenaamde 'sterflats' aan de Daltonstraat in de wijk Grootstal geplaatst. Door zijn kwetsbaarheid was het daar niet veilig. Het werd daarom weggehaald, gereinigd en opgeslagen. Een aantal jaren later kreeg het een plek in het concertgebouw De Vereeniging. Tegenwoordig staat het in het gerestaureerde Arsenaal. Hier is het goed zichtbaar achter glas in de doorgang tussen de Marikenstraat en Moenenstraat.
omhoogscrollbalk omlaag