De mens en de vier elementen
kunstenaar: Pieter Starreveld
[x]
Pieter Starreveld (Koog aan de Zaan, 5 mei 1911 - Amersfoort, 18 april 1989) was een Nederlands beeldhouwer.
Pieter Starreveld studeerde aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam (1929-1932), waar hij leerling was van Jan Bronner. Hij volgde daarna ook lessen bij Gijs Jacobs van den Hof in Arnhem. Naast zijn beeldhouwwerk was Starreveld ook actief als medailleur, graficus, kunstschilder en glaskunstenaar. In de oorlog werkte hij mee aan aan illegale verzetsuitgaven van Albert Helman (verzetsstrijder tijdens WO II). Na de oorlog maakte hij diverse herdenkingsmonumenten voor Nederlandse steden.

De reliëfs van Pieter Starreveld (1911-1989) zijn een voorbeeld van monumentale wandkunst uit de wederopbouwperiode vanaf 1945.
De reliëfs zijn figuratief: gestileerde mensfiguren staan temidden van de elementen water, vuur, lucht en aarde. Met elkaar vormen ze een rechthoekig kader. Dit kader vormt weer een onderdeel van de verticale geleding van de gevel. Op deze manier zijn de beelden een onderdeel geworden van de architectuur.

kunstwerken van Pieter Starreveld
(1911 - 1989)
titel: De mens en de vier elementen
jaartal: 1967
locatie: Kronenburgersingel 269
eigendom van: particulier

De voormalige School voor Ambachtsonderwijs (1900) is een van de weinige overgebleven schoolgebouwen van ir.J.J.Weve in Nijmegen. De school werd gebouwd in een periode waarin de toename van industriële bedrijvigheid in Nijmegen leidde tot een groeiende vraag naar goed opgeleide ambachtslieden.
Na de Tweede Wereldoorlog groeide het aantal scholieren op de school flink en in de jaren 1961-1967 verrees een grote en moderne uitbreiding, met de ingang aan de Kronenburgersingel. Het ontwerp hiervoor kwam van Charles Estourgie jr. Het complex werd in 1999 betrokken door het stedelijk gymnasium.
omhoogscrollbalk omlaag