Leeuw
kunstenaar: Henri Leeuw sr.
[x]
De beeldhouwer Jean Henri Leeuw was afkomstig uit Roermond en verhuisde in 1887 op 68-jarige leeftijd met zijn zoon Oscar naar Nijmegen, waar zijn oudste zoon Henri jr.al woonde. Met elkaar hebben zij een groot aantal beelden voor de stad gemaakt.

kunstwerken van Henri Leeuw sr.
(1819 - 1909), Henri Leeuw jr.
[x]
Samen met zijn broer Oscar Leeuw heeft Henri jr. gewerkt aan het ontwerp van het belangrijkste gebouw van de stadsuitleg, het concertgebouw De Vereeniging.
Henri jr. was verantwoordelijk voor het ontwerp van het decoratieve beeldhouwwerk.

kunstwerken van Henri Leeuw jr.
(1861 - 1918)
titel: Leeuw
jaartal: 1886
locatie: Kronenburgerpark
eigendom van: gemeente Nijmegen

Trots en fierheid spreken uit deze twee meter hoge zandstenen leeuw op een even zo hoge sokkel. Deze houding heeft betrekking op het trotse gevoel van de Nijmeegse bevolking bij de nieuwe stadsuitbreiding, die na de afbraak van de stadsmuren vanaf 1874 kon beginnen. De aanleg van het Kronenburgerpark op de voormalige vestingwerken in 1880 was een onderdeel van deze stadsuitleg.

De leeuw is in een zittende houding weergegeven en zijn voorpoten rusten op het wapenschild van de gemeente Nijmegen. Met zijn opengesperde muil heeft het dier een woeste uitdrukking. Zijn kop heeft hij iets naar links gewend. Op de korte voorzijde van de sokkel staat de inscriptie: ‘Aangeboden door de Vereeniging tot verfraaiing van Nijmegen 1886’.

Samen met zijn zoon Henri jr. heeft hij de zandstenen leeuw gemaakt. Verwijzend naar de maker, wordt het beeld wel ‘De leeuw van Leeuw’ genoemd.

De leeuw is gemaakt voor plaatsing in een openbaar wandelgebied. Het stadsbestuur had in die tijd een schone, gezonde en fraaie stad voor ogen waarbij parken met beelden moesten worden opgenomen in de inrichting van de stad. De Leuvense tuinarchitect P.L. Rosseels (1843-1921) maakte hiervoor een ontwerp in Engelse landsschapsstijl. In 1880 werd het park aangelegd.
Rosseels heeft in zijn ontwerp gebruik gemaakt van bestaande elementen, zoals de hoogteverschillen in het terrein en de restanten van de oude vestingmuur met de drie torens.
Langs de stadswal werd een wandelpad aangelegd. De 15e eeuwse Kronenburgertoren kreeg de functie van uitkijktoren. Door de toevoeging van nieuwe elementen (zoals een zeer gevarieerde beplanting en de aanleg van een waterval met een vijver en een sprookjesachtige grot) werd het Kronenburgerpark een geliefde plek binnen het nieuwe Nijmegen.
omhoogscrollbalk omlaag