Zittend kind
kunstenaar: Ed van Teeseling
[x]
Ed van Teeseling werd geboren in Amsterdam, maar bracht zijn jeugd door in Nijmegen. Een Tirools beeldhouwer leerde hem in hout te snijden. Met deze eerste werkstukken ging hij naar Gijs Jacobs van den Hof van de Arnhemse Academie, die hem in 1942 aannam als leerling. Hier voltooide hij -met een onderbreking vanwege de oorlogstijd- zijn studie.
Na deze opleiding werkte hij bij enkele grotere beeldhouwateliers, waaronder het atelier van Uiterwaal in Utrecht. Hij volgde in Parijs de Académie de la Grande Chaumière.
Ed van Teeseling verrijkte Nederland, en met name Nijmegen, met een groot aantal beeldhouwwerken voor de openbare ruimte en particuliere gebouwen. Daarnaast vervaardigde Van Teeseling een groot aantal vrije werken in brons, steen en gebakken klei. Naast zijn werk als beeldhouwer heeft Van Teeseling steeds geschilderd, getekend en prenten gemaakt. Zo zijn er van hem etsen, drogenaald-tekeningen, litho’s, zeefdrukken en monotypes, die meestal betrekking hebben op sculpturale thema’s. Zij staan in nauw verband met zijn ruimtelijke ontwerpen en modellen.
Ed van Teeseling was zeer actief in het stedelijke kunstleven van Nijmegen door talrijke bestuursfuncties en zijn rol in adviescommissies. Daarnaast was hij tot eind jaren ’80 als docent verbonden aan de Vrije Academie in Nijmegen. Ook was hij erelid van de Gelderse belangenvereniging Gemeenschap Beeldende Kunstenaars.
Ed van Teeseling is in 2008 te Nijmegen overleden.

kunstwerken van Ed van Teeseling
(1924 - 2008)
titel: Zittend kind
jaartal: 1969
locatie: Heyendaalseweg/Professor Huijbersstraat
eigendom van: gemeente Nijmegen

Op een sokkel van 80 centimeter hoog, zit een klein jongetje voor zich uit te staren. Hij heeft zijn benen opgetrokken en zijn armen om zijn knieën geslagen.
Het lijkt of hij naar niets en niemand kijkt en diep verzonken in gedachten is. Naast hem staat een bankje, dat mensen uitnodigt om te komen zitten. Het beeld heeft een zekere spanning: ondanks het feit dat de jongen roerloos stil zit, geeft hij het gevoel dat hij ieder moment kan opspringen.
De sokkel is gemaakt van beton, het beeld zelf is in brons gegoten.
omhoogscrollbalk omlaag