Vier stadswapens
kunstenaar: Henri Leeuw sr.
[x]
De beeldhouwer Jean Henri Leeuw was afkomstig uit Roermond en verhuisde in 1887 op 68-jarige leeftijd met zijn zoon Oscar naar Nijmegen, waar zijn oudste zoon Henri jr.al woonde. Met elkaar hebben zij een groot aantal beelden voor de stad gemaakt.

kunstwerken van Henri Leeuw sr.
(1819 - 1909)
titel: Vier stadswapens
jaartal: 1886
locatie: Grote Markt (Waaggebouw)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Het huidige waaggebouw is in 1612-13 gebouwd in de Hollandse renaissancestijl, naar het ontwerp van Meester Cornelis Janssen van Delft. Het gebouw kreeg al meteen na de bouw meerdere functies. Aan de rechterzijde bevond zich de stadswaag. De grote poort die hiervan de toegang vormt, was bedoeld om karren binnen te laten rijden. In het linker deel, achter de bordestrap, lag de vleeshal. Onder de trap waren korte tijd zelfs twee kleine woningen. De bovenverdieping huisvestte - tot in 1885 - de militaire hoofdwacht. Aan dit laatste feit dankt het straatje links van de waag overigens haar naam: Achter de Hoofdwacht.

Het waaggebouw is erg opvallend door alle rijke versieringen aan de buitenzijde. De sierlijke natuursteenelementen, dakkapelletjes, glas-in-loodramen en nog oorspronkelijke zwart-rode luiken geven het gebouw een levendige aanblik. Op de eerste verdieping zijn bij de toegangsdeur twee reliƫfs geplaatst die elk twee leeuwen afbeelden die het stadswapen vasthouden. De balustrade van de bordestrap wordt bekroond met twee wapendragende leeuwen.
Twee paar Karyatiden sieren de voorzijde van de bordestrap.
omhoogscrollbalk omlaag