Vier jaargetijden
kunstenaar: Mathurin Moreau (1822 - 1912), Matthijs van Roggen (1863 - 1909)
titel: Vier jaargetijden
jaartal: 1889
locatie: Nassausingel
eigendom van: gemeente Nijmegen

De vier gietijzeren standbeelden stellen de vier jaargetijden voor. Ze werden gegoten bij de beroemde Parijse gieterij Societé des Fonderies du Val d'Osne. Ze staan op sokkels van Naamse steen, die Matthijs van Roggen (1863-1909) maakte. De geschilderde beelden stellen respectievelijk vanaf het Keizer Karelplein de godinnen Flora (met uitbottende tak, lente), Ceres (met korenaren, zomer), Pomona (met druiventros, herfst) en Vesta (met vuurpot, winter) voor. De vier godinnen hebben min of meer dezelfde klassieke lichaamshouding, hetzelfde opgestoken haar en dezelfde klassieke gewaden.

In 1889 werden ze aan de stad geschonken door twee plaatselijke verenigingen: het Baron Paulus Straalmanfonds (opgericht in 1826) en de Vereniging tot Verfraaiing van Nijmegen en Omstreken (opgericht in 1879).

De beelden werden gegoten naar een ontwerp van de Franse beeldhouwer Mathurin Moreau.
De maker van de sokkels, de in Nijmegen geboren Matthijs van Roggen, was de eigenaar van een steengroeve in de omgeving van Luik.

De godinnen hebben vanaf begin jaren zestig tot eind 2012 in het Hunnerpark gestaan omdat het midden van de Nassausingel als parkeerstrook werd ingericht. Na de aanleg van de Keizer Karel parkeergarage werd het groen van de Nassausingel in ere hersteld en keerden de dames terug.
omhoogscrollbalk omlaag