De Gouden Engel
kunstenaar: Ed van Teeseling
[x]
Ed van Teeseling werd geboren in Amsterdam, maar bracht zijn jeugd door in Nijmegen. Een Tirools beeldhouwer leerde hem in hout te snijden. Met deze eerste werkstukken ging hij naar Gijs Jacobs van den Hof van de Arnhemse Academie, die hem in 1942 aannam als leerling. Hier voltooide hij -met een onderbreking vanwege de oorlogstijd- zijn studie.
Na deze opleiding werkte hij bij enkele grotere beeldhouwateliers, waaronder het atelier van Uiterwaal in Utrecht. Hij volgde in Parijs de Académie de la Grande Chaumière.
Ed van Teeseling verrijkte Nederland, en met name Nijmegen, met een groot aantal beeldhouwwerken voor de openbare ruimte en particuliere gebouwen. Daarnaast vervaardigde Van Teeseling een groot aantal vrije werken in brons, steen en gebakken klei. Naast zijn werk als beeldhouwer heeft Van Teeseling steeds geschilderd, getekend en prenten gemaakt. Zo zijn er van hem etsen, drogenaald-tekeningen, litho’s, zeefdrukken en monotypes, die meestal betrekking hebben op sculpturale thema’s. Zij staan in nauw verband met zijn ruimtelijke ontwerpen en modellen.
Ed van Teeseling was zeer actief in het stedelijke kunstleven van Nijmegen door talrijke bestuursfuncties en zijn rol in adviescommissies. Daarnaast was hij tot eind jaren ’80 als docent verbonden aan de Vrije Academie in Nijmegen. Ook was hij erelid van de Gelderse belangenvereniging Gemeenschap Beeldende Kunstenaars.
Ed van Teeseling is in 2008 te Nijmegen overleden.

kunstwerken van Ed van Teeseling
(1924 - 2008)
titel: De Gouden Engel
jaartal: 1980
locatie: Parkweg/Pijkestraaat
eigendom van: gemeente Nijmegen

Het beeld dat 1.72 meter hoog is, werd in één keer in brons gegoten en heeft geen naden en laspunten. Het staat op de hoek van de Parkweg en de Pijkestraat. Met zijn linkervleugel wijst de engel naar de (niet openbare) parkeergarage.
De opdracht werd destijds verstrekt bij de bouw van de Pijkestraatgarage in het kader van de Percentageregeling Beeldende Kunst, waarbij 1% van de bouwsom wordt gereserveerd voor de toepassing van beeldende kunst.

De kunstenaar heeft dit beeld voor deze plek ontworpen. Het beeld is niet op een sokkel geplaatst, omdat het door de twee schuin oplopende straten al op een natuurlijke verhoging staat. Ed van Teeseling was met engelen bezig op het moment dat hij de opdracht voor dit beeld kreeg. Hij liet zich inspireren door de Nijmeegse legende van de Gouden Engel uit 1600: het verhaal over een tragische liefde en over een engel van puur goud die ergens in de binnenstad van Nijmegen begraven zou moeten liggen.
omhoogscrollbalk omlaag