Moeder en kind
kunstenaar: Pépé Gregoire (1951)
titel: Moeder en kind
jaartal: 1981
locatie: Papengas
eigendom van: gemeente Nijmegen

Het kunstwerk stelt een moeder voor die, liggend op haar rug met haar armen en benen uitgestrekt, haar kind in de lucht houdt. Ze laat het kind steunen op haar handen en voeten.
Kenmerkend is de afwisseling van ruw en gepolijst brons in dit object. Het lichaam van de vrouw is gepolijst. De haren, de doek om de vrouw en de doek om het kind, zijn ruw afgewerkt.
Deze variatie in de afwerking van het bronzen oppervlak geeft het beeld een schilderachtig effect. Het beeld heeft al een 'speels' effect door de voorstelling zelf. Maar dit effect wordt dus nog eens versterkt door de manier waarop het beeld is vormgegeven.

Royal Haskoning heeft dit beeld aan de stad geschonken ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van dit ingenieursbureau in 1981. Toen is het op het pleintje aan de Ganzenheuvel geplaatst. Hier heeft het zo’n twintig jaar gestaan. Toen bij de herinrichting van het plein werd gekozen voor een nieuwe kunstopdracht, is het kunstwerk van Gregoire verplaatst naar Glashuis. Hier staat het fraai in de nabijheid van de Sint Jacobskapel.
omhoogscrollbalk omlaag