Sculptuur
kunstenaar: Kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas
[x]
Vanaf 1969 werken Adelheid Kortekaas- van Swelm en Huub Kortekaas intensief samen aan een wereldwijd oeuvre.
Heel lang is dit onder de naam Huub Kortekaas naar buiten gebracht. Een aantal jaren geleden hebben zij echter besloten zich als kunstenaarsduo naar buiten te profileren.

kunstwerken van Kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas
(1969)
titel: Sculptuur
jaartal: 1981
locatie: Derde van Hezewijkstraat
eigendom van: gemeente Nijmegen

Dit beeld met de bijnaam 'de potplant' komt uit een serie van zes potplanten, die gemaakt is in de periode van 1974 tot 1978. Het beeld is 2.50 meter hoog. De steel met de knop heeft een menselijke maat. Huub en Adelheid Kortekaas willen hiermee de potplant vergelijken met de mens. Dit kunstwerk is vervaardigd uit cortenstaal . Dat is een staalsoort waarvan de oppervlaktelaag roest en de kleur van de aarde krijgt.

Na de dood van zijn vader besluit Huub Kortekaas zijn werk als tuinder in een nieuwe dimensie voort te zetten. Adelheid studeerde tuinarchitectuur en 'De plant' wordt in hun werk de metafoor voor de mens. De jonge zaailingen, komend uit het donker van de aarde, zich openvouwend en groeiend naar het licht, worden voor de kunstenaars de afspiegeling van de twee grote mentale krachten van de wereld: het Oosterse en het Westerse denken. De ene kracht is gericht op het spirituele, de andere op het materiƫle. Beide krachten behoren tot dezelfde werkelijkheid.
De monumentale planten zijn tekens van groeikracht. De potplant is de metafoor voor de culturele betrokkenheid van het individu, tekens van vrijheid in gebondenheid. De knop vormt in hun werk de meest universele en spirituele vorm van het intense verlangen tot ontplooien. De plaatsing van dit beeld voor het wijkcentrum is daarom misschien niet zo toevallig als het lijkt.
Bron: www.huubenadelheid-kortekaas.nl
omhoogscrollbalk omlaag