Twee muursculpturen
kunstenaar: Ben van Pinxteren
[x]
Ben van Pinxteren werd in 1933 geboren in het Brabantse Nuland. Daar volgde hij een lerarenopleiding en werd vervolgens docent Handvaardigheid aan de Detailhandel School te Nijmegen. Zijn carrière als kunstenaar combineerde Van Pinxteren met een docentschap aan verschillende kunstopleidingen.
Als materiaal gaf Van Pinxteren de voorkeur aan hout en steen. Zijn inspiratie haalde hij vooral uit het dierenrijk.

kunstwerken van Ben van Pinxteren
(1933 - 2006)
titel: Twee muursculpturen
jaartal: 1982
locatie: Achter de Vismarkt/Waalkade
eigendom van: gemeente Nijmegen

In 1980/1981 werd aan de Waalkade, tussen de Grotestraat en Nieuwe Markt, een nieuwe waterkeringmuur gerealiseerd. In het kader van dit project werden aan enkele kunstenaars uit Nijmegen en omgeving opdrachten verstrekt. Dit werk hoort in deze opdrachtserie thuis.

Naast de doorgang aan de Achter de Vismarkt is een trap te vinden die leidt naar een hoger plateau. Naast deze trap zit een sculptuur van de kunstenaar Ben van Pinxteren. Deze sculptuur hoort bij het ensemble dat bovenop de doorgang te vinden is.
In verband met de verhoging van de waterkeringmuur is de Januskop in 2009 verplaatst. Hij is nu te zien op de Waalkade, vlak voor deze de bocht maakt en overgaat naar de Veemarkt.

In het kunstwerk zijn golvingen aangebracht die verwijzingen zijn naar de golven van de Waal. Indirect verwijzen ze naar de sluisdeuren die gesloten moeten worden als de Waal te dicht in de buurt van de woonhuizen komt. Het is als het ware een stukje Waal midden op straat.
omhoogscrollbalk omlaag