Januskop
kunstenaar: Ben van Pinxteren
[x]
Ben van Pinxteren werd in 1933 geboren in het Brabantse Nuland. Daar volgde hij een lerarenopleiding en werd vervolgens docent Handvaardigheid aan de Detailhandel School te Nijmegen. Zijn carrière als kunstenaar combineerde Van Pinxteren met een docentschap aan verschillende kunstopleidingen.
Als materiaal gaf Van Pinxteren de voorkeur aan hout en steen. Zijn inspiratie haalde hij vooral uit het dierenrijk.

kunstwerken van Ben van Pinxteren
(1933 - 2006)
titel: Januskop
jaartal: 1982
locatie: Waalkade (ter hoogte van Kromme Elleboog)
eigendom van: gemeente Nijmegen

In 1980/1981 werd aan de Waalkade, tussen de Grotestraat en Nieuwe Markt, een nieuwe waterkeringmuur gerealiseerd. In het kader van dit project werden aan enkele kunstenaars uit Nijmegen en omgeving opdrachten verstrekt. Dit werk hoort in deze opdrachtserie thuis.

Het beeld met de twee gezichten kijkt uit over de Waalkade. Het is getiteld 'Januskop'. Janus is een van de oudste Romeinse goden. In de Romeinse mythologie is hij de god met twee gezichten: van het begin en het einde, van het openen en het sluiten. De maand Januari dankt de naam aan deze godheid.
Janus kijkt met het ene gezicht naar de Waalbrug en met het andere richting Snelbinder en spoorbrug.
De gestileerde dubbele kop stond op de keermuur aan de Waalkade, vlakbij de 'doorgang' van de kade naar de Lage Markt.
In verband met de verhoging van de waterkeringmuur is de Januskop in 2009 verplaatst. Hij is nu te zien op de Waalkade, vlak voor deze de bocht maakt en overgaat in de Veemarkt.
omhoogscrollbalk omlaag