Wachteres
kunstenaar: Paul de Swaaf
[x]
Paul de Swaaf volgde zijn opleiding in Den Haag aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en in Maastricht aan de Jan van Eyck Academie. Nu woont en werkt hij al jaren in Nijmegen. Zijn onderwerpen zijn figuratief. Het gaat vaak om mensen, bij voorkeur kinderen. Hij weet ze ongekunsteld, goed geobserveerd en herkenbaar weer te geven. Als materiaal gebruikt hij chamotte, beton, gips, eikenhout en brons. Hij heeft veel beelden zelf gegoten in Kunstenaarscentrum De Olifant te Nijmegen.
Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag verscheen een boek met een bloemlezing uit zijn beelden en tekeningen. Paul de Swaaf is in 2008 overleden.

kunstwerken van Paul de Swaaf
(1934 - 2008)
titel: Wachteres
jaartal: 1983
locatie: Waalkade (ter hoogte van de Oude Haven)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Paul de Swaaf had het eigenlijk anders bedoeld. Na de oplevering van de Waalkade begin jaren '80 had hij, in het kader van de 1%-regeling, de opdracht gekregen een beeld te maken voor de Waalkade. Hij maakte een staande vrouw die met de rokken omhoog op het hoge water stond te wachten. Hij noemde het de 'Wachteres'. Maar omdat hij niet overtuigd was van het resultaat, maakte hij prompt een andere dame: maar dan liggend! Door een misverstand is de naam 'Wachteres' gebleven. Het is een zwevend beeld geworden, omdat het geen contact maakt met de grond.

Het beeld maakt deel uit van een reeks kunstwerken, die werden gemaakt ter verfraaiiing van de in 1983 gerenoveerde Waalkade. Een onderdeel van de vernieuwingen was de komst van de gigantische keermuur, die toen is opgetrokken om de bewoners van de benedenstad te beschermen bij hoog water. De liggende dame is 2.85 meter lang en is zodanig tegen de keermuur geplaatst dat zij in tijden van hoog water in direct contact staat met de rivier. Terwijl de spanning altijd groot is in Nijmegen als de waterstanden vanuit Tolkamer en Duitsland doorkomen, kijkt de 'Wachteres' al tientallen jaren rustig en geduldig toe.
omhoogscrollbalk omlaag