Leeuw
kunstenaar: Onbekend
titel: Leeuw
jaartal: 1903
locatie: Groesbeekseweg (gevel Krayenhoffkazerne)
eigendom van: particulier

Aan de Groesbeekseweg en Gelderselaan staan naast elkaar twee vrijwel identieke gebouwen, die aan het begin van de vorige eeuw werden gebouwd in de Hollandse neorenaissancestijl. Het zijn kazernecomplexen, beide ontworpen door G.W.J. Koolemans Beijnen, naar wie overigens een straat naast het terrein is vernoemd. In 1905 kwam de 'Eerste Infanteriekazerne' - nu Krayenhoffkazerne - gereed, een jaar later volgde de voltooiing van de 'Tweede Infanteriekazerne', die nu Snijderskazerne heet.
De Eerste Infanteriekazerne werd in 1934 vernoemd naar baron C.R.T. Krayenhoff, die leefde van 1758 tot 1840. Deze Nijmegenaar schopte het van arts tot vestingbouwkundige - ook rondom Nijmegen liet hij enkele forten bouwen - en werd uiteindelijk zelfs minister van oorlog. In deze functie gaf hij opdracht om heel Nederland gedetailleerd in kaart te brengen, iets wat nog niet eerder was gebeurd. In het eveneens naar hem vernoemde Krayenhoffparkje ligt, omringd door een hekwerk, zijn grafzerk.
De langgerekte Krayenhoffkazerne telt enkele mooie details, die ook terugkomen in de Snijderskazerne. Aan weerszijden van de ingang zijn de wapens van de provincie Gelderland en van Nijmegen aangebracht. De sluitsteen van de boog boven de ingang toont de gehelmde kop van Mars, de Romeinse god van de oorlog. Verder wordt de trapgevel boven de ingangspartij bekroond met een in natuursteen gehouwen leeuw. In 1941 werd deze leeuw door de Duitse bezetter van zijn plek gehaald.
Het oorspronkelijke hekwerk rondom het complex is grotendeels behouden gebleven. Ook een viertal wachthokjes staat er nog.
omhoogscrollbalk omlaag