Duikstertje
kunstenaar: Paul de Swaaf
[x]
Paul de Swaaf volgde zijn opleiding in Den Haag aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en in Maastricht aan de Jan van Eyck Academie. Nu woont en werkt hij al jaren in Nijmegen. Zijn onderwerpen zijn figuratief. Het gaat vaak om mensen, bij voorkeur kinderen. Hij weet ze ongekunsteld, goed geobserveerd en herkenbaar weer te geven. Als materiaal gebruikt hij chamotte, beton, gips, eikenhout en brons. Hij heeft veel beelden zelf gegoten in Kunstenaarscentrum De Olifant te Nijmegen.
Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag verscheen een boek met een bloemlezing uit zijn beelden en tekeningen. Paul de Swaaf is in 2008 overleden.

kunstwerken van Paul de Swaaf
(1934 - 2008)
titel: Duikstertje
jaartal: 1985
locatie: Planetenstraat (Sportfondsenbad West)
eigendom van: particulier

Het duikstertje staat heel treffend bij het Sportfondsenbad Nijmegen-West. Het stelt een zwemster voor die een soort mislukte salto uitvoert.
De uitdrukking van de lichamelijkheid van een individueel model wordt door Paul de Swaaf in vele concepten steeds weer en met dezelfde intensiteit bestudeerd en bewerkt. Soms deed de kunstenaar meer dan twee jaar over een opdracht. Zijn beelden geven precies weer, hoe zijn modellen staan en hoe zijn modellen zijn. Deze uitgangspunten zijn in dit beeld terug te vinden.
omhoogscrollbalk omlaag