Sculptuur
kunstenaar: Wim Korvinus
[x]
Wim Korvinus volgde zijn opleiding in Arnhem aan de Academie voor Beeldende Kunst en Nijverheid in de jaren 1965-1971. Hij maakte deel uit van de kunstenaars van de zogenaamde Arnhemse School. Deze groep maakte zich sterk voor de toepassing van kunst als 'omgevingsvormgeving'. Korvinus combineert zijn kunstenaarschap met zijn docentschap aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem.

kunstwerken van Wim Korvinus
(1948)
titel: Sculptuur
jaartal: 1990
locatie: Daniëlsplein
eigendom van: gemeente Nijmegen

Bij de grootscheepse herinrichting van het Daniëlsplein eind jaren '80 wordt ook het kunstwerk van Wim Korvinus gerealiseerd. Korvinus geeft het werk geen titel mee, maar door zijn uiterlijk krijgt het werk van de bewoners al snel een naam: 'De Stier van Heseveld' of soms 'De Noorman'.
Aan de onderkant van de zuil is achter een van de glazen elementen een dichtregel van de Zuid-Afrikaanse dichter Vernon February leesbaar. In Xosa-taal staat er: 'Met geduld kun je uiteindelijk iets doorgronden'. In de wijk rondom het Daniëlsplein is een verwijzing naar Zuid-Afrika te vinden. De straten dragen namen van zeevaarders en kolonisten die zich in Zuid-Afrika vestigden.
Behalve de tekst is ook de vorm van het beeld een verwijzing naar Afrika. De vorm is namelijk afgeleid van Afrikaanse lettertekens.
omhoogscrollbalk omlaag