Afsluitpaal
kunstenaar: Ed van Teeseling
[x]
Ed van Teeseling werd geboren in Amsterdam, maar bracht zijn jeugd door in Nijmegen. Een Tirools beeldhouwer leerde hem in hout te snijden. Met deze eerste werkstukken ging hij naar Gijs Jacobs van den Hof van de Arnhemse Academie, die hem in 1942 aannam als leerling. Hier voltooide hij -met een onderbreking vanwege de oorlogstijd- zijn studie.
Na deze opleiding werkte hij bij enkele grotere beeldhouwateliers, waaronder het atelier van Uiterwaal in Utrecht. Hij volgde in Parijs de Académie de la Grande Chaumière.
Ed van Teeseling verrijkte Nederland, en met name Nijmegen, met een groot aantal beeldhouwwerken voor de openbare ruimte en particuliere gebouwen. Daarnaast vervaardigde Van Teeseling een groot aantal vrije werken in brons, steen en gebakken klei. Naast zijn werk als beeldhouwer heeft Van Teeseling steeds geschilderd, getekend en prenten gemaakt. Zo zijn er van hem etsen, drogenaald-tekeningen, litho’s, zeefdrukken en monotypes, die meestal betrekking hebben op sculpturale thema’s. Zij staan in nauw verband met zijn ruimtelijke ontwerpen en modellen.
Ed van Teeseling was zeer actief in het stedelijke kunstleven van Nijmegen door talrijke bestuursfuncties en zijn rol in adviescommissies. Daarnaast was hij tot eind jaren ’80 als docent verbonden aan de Vrije Academie in Nijmegen. Ook was hij erelid van de Gelderse belangenvereniging Gemeenschap Beeldende Kunstenaars.
Ed van Teeseling is in 2008 te Nijmegen overleden.

kunstwerken van Ed van Teeseling
(1924 - 2008)
titel: Afsluitpaal
jaartal: 1987
locatie: Achter de Vismarkt/Lutherse Plaats
eigendom van: gemeente Nijmegen

In september 1986 schakelde de gemeente Nijmegen kunstenaars in om 'verkeerspaaltjes' te ontwerpen. Dit gebeurde naar aanleiding van een dergelijk project in Maastricht. Er werden plaatsen uitgezocht waar de 50 centimeter hoge afsluitpaaltje moesten komen te staan. Vervolgens werden de kunstenaars Oscar Goedhart, Peter van de Locht en Giuseppe Roverso gevraagd om aan de slag te gaan. Dit werd de start van een lange traditie. Deze afsluitpaal maakt daar onderdeel van uit.

Het paaltje van Ed van Teeseling heeft een golvende vorm, die aan lichaamsvormen doet denken. Het ziet er ondanks het harde materiaal rond, zacht en organisch uit. In de opdracht werd het materiaal verplichtend meegegeven: het moesten paaltjes worden van graniet of hardsteen.
omhoogscrollbalk omlaag