Afsluitpaal 'Habakuk'
kunstenaar: Klaus van de Locht
[x]
Klaus van de Locht wordt in 1942 in het Duitse plaatsje Millingen geboren. Hij volgt een opleiding Theologie in München. Later volgt hij een opleiding aan de Werkkunstschule in Wuppertal in 1967. Zijn veelomvattende kunstproductie concentreert zich vooral rond thema's als het landschap, de mythologie en het naakt. Hij is de broer van de kunstenaar Peter van de Locht.
In 2003 is Klaus van de Locht te Nijmegen overleden.

kunstwerken van Klaus van de Locht
(1942 - 2003)
titel: Afsluitpaal 'Habakuk'
jaartal: 1987
locatie: Noorderkerktrappen
eigendom van: gemeente Nijmegen

Op tien verschillende plaatsen in Nijmegen worden straatjes en steegjes afgesloten met kleine afsluitpalen, die zijn ontworpen door verschillende kunstenaars. Eén van die paaltjes bevindt zich aan de Noorderkerktrappen en is gemaakt door de kunstenaar Klaus van de Locht. Het is getiteld Habakuk.

Habakuk is een bijbels geschrift dat onderdeel uitmaakt van het Oude Testament. De betekenis van Habakuks naam is niet met zekerheid te zeggen. Misschien betekent zijn naam ‘de zeer geliefde’. Anderen denken dat zijn naam ‘omarmer’ of ‘omhelzer’ betekent. Het boek is waarschijnlijk geschreven door Habakuk rond 650-627 (of enkele jaren later) voor de gangbare jaartelling.

De kunstenaar ziet in de vorm van Habakuk een grenswachter die is opgesteld tussen de sacrale ruimte van het hooggelegen kerkhof en de profane wereld daaronder. Voor de vormgeving van het beeld is hij geïnspireerd door de beelden op Paaseiland.
omhoogscrollbalk omlaag