Pelikaan
kunstenaar: Ben van Pinxteren
[x]
Ben van Pinxteren werd in 1933 geboren in het Brabantse Nuland. Daar volgde hij een lerarenopleiding en werd vervolgens docent Handvaardigheid aan de Detailhandel School te Nijmegen. Zijn carrière als kunstenaar combineerde Van Pinxteren met een docentschap aan verschillende kunstopleidingen.
Als materiaal gaf Van Pinxteren de voorkeur aan hout en steen. Zijn inspiratie haalde hij vooral uit het dierenrijk.

kunstwerken van Ben van Pinxteren
(1933 - 2006)
titel: Pelikaan
jaartal: 1987
locatie: Bart Hendriksstraat
eigendom van: gemeente Nijmegen

De politiemensen Albert Marcusse, Herman Oolbekkink, Bart Hendriks en Wim Beerman werden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de duinen van Overveen gefusilleerd. Deze Nijmeegse verzetsmensen hebben ieder een 'eigen straat' in de verzetsbuurt in Nijmegen-Oost. In september 2006 kwam hier een vijfde straat bij, vernoemd naar Cees de Jong. Cees de Jong was eveneens een verzetsstrijder, die samen met de genoemde politiemannen door de Duitsers op 6 juni 1944 werd omgebracht. Ieder jaar wordt de executie van deze mensen herdacht door de Nijmeegse politie.
Bij het 20-jarige bestaan van de wijk in 2006 werd op een muur in de nabijheid van het monument een mozaïektableau aangebracht, met als thema 'vrijheid' en met de pelikaan als centrale figuur.

'Pelikaan' is gemaakt uit hardsteen en 140 cm hoog. In de sokkel staan de namen van de verzetsmensen. De kunstenaar koos voor de pelikaan omdat deze vogel in de christelijke traditie symbool is voor zelfopoffering. Onder haar brede vleugels biedt zij haar kroost bescherming. In geval van nood pikt zij zich in de borst en voedt zij haar kroost met eigen vlees en bloed.
omhoogscrollbalk omlaag