Sculpturen en omgevingsvormgeving
kunstenaar: Hans van Lunteren
[x]
De kunstenaar Hans van Lunteren werd in 1945 in Alkmaar geboren. Hij volgde een opleiding in Stockholm aan de Kungliga Akademia Fria Konsterna med Konsthogskol en aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten Den Bosch.

kunstwerken van Hans van Lunteren
(1945)
titel: Sculpturen en omgevingsvormgeving
jaartal: 1989
locatie: Daalsedwarsweg/Groesbeeksedwarsweg
eigendom van: gemeente Nijmegen

Het pleintje aan de driesprong van de Groesbeeksedwarsweg, de Daalsedwarsweg en de Fort Kijk in de Potstraat was in de jaren '80 aangelegd om de snelheid van het autoverkeer over de Groesbeeksedwarsweg in te perken. Het plein werd vervolgens afgebakend met een knie-hoog muurtje, waardoor er een klein speelplaatsje ontstond. De kunstenaar Hans van Lunteren werd gevraagd om voor deze ruimte een kunstwerk te ontwerpen.

Het kunstwerk bestaat uit twee delen. Er is een hardstenen monoliet waarmee de kunstenaar wil verwijzen naar de oude situatie. De Groesbeekseswarsweg was altijd een doorlopende weg. Op de plek waar de steen nu staat, maakte hij een flauwe bocht. Als gevolg van de aanleg van het plein is de weg letterlijk in twee├źn gehakt. Deze steen op deze plek benadrukt dat. Maar tegelijkertijd herinnert dit object toch ook aan de oude situatie. Om dit tot uitdrukking te brengen heeft de steen diagonale, naar binnen gerichte lijnen.
Het andere object is kleiner en is van staal gemaakt. Dit object is als het ware het spiegelbeeld van het hardstenen element en heeft naar buiten gekeerde hoeken. Ze vullen elkaar als vorm aan.
Bron: www.hansvanlunteren.nl
omhoogscrollbalk omlaag