Sculptuur
kunstenaar: Gerard Walraeven
[x]
De in Nijmegen geboren kunstenaar Walraeven genoot zijn opleiding in Den Haag aan de Academie voor Beeldende Kunsten Psychopolis en werkte als docent aan de Academie voor Beeldenden Kunsten in Arnhem. Zijn vormentaal komt voort uit het constructivisme, een abstracte kunststroming ontstaan in Rusland kort voor de Eerste Wereldoorlog; strenge geometrische vormen functioneren hier als houvast voor het streven naar duidelijkheid en exactheid en tegen subjectief individualisme.
Gerard Walraeven is in 2010 in Nijmegen overleden.

kunstwerken van Gerard Walraeven
(1942 - 2010)
titel: Sculptuur
jaartal: 1989
locatie: Gerstweg (Philipsterrein)
eigendom van: particulier

Dit kunstwerk is samengesteld uit 3 onderdelen; twee lange smalle platen liggen gedrapeerd over een derde 'drager'. Het zware harde materiaal van het cortenstaal (staal met een bruine roestende oppervlaktelaag) wekt hier de indruk van soepelheid en zachtheid.
Gerard Walraeven werkte graag met dit materiaal. Het is een staalsoort die in feite wordt beschermd door een laag roest. De meningen over deze materiaalsoort lopen uiteen. Velen zien roest als verval en achteruitgang. Gerard Walraeven daarentegen zag in dit materiaal een verwijzing naar behoud en bescherming.
omhoogscrollbalk omlaag