Hommage aan Bernini
kunstenaar: Gerard Bruning
[x]
Nijmegen heeft 10 werken van de kunstenaar Bruning in bezit. Alle kunstwerken hebben dezelfde monumentale kwalitieit.

Gerard Bruning was beeldhouwer, schrijver, graficus, fotograaf en schilder. Hij was de zoon van de katholieke dichter en essayist Henry Bruning (geboren 1900). Aan het Canisius College in Nijmegen volgt hij het gymnasium. Daarna volgt hij een opleiding (waaronder edelsmeden) aan de Kunstacademie in Arnhem. Lange tijd woont Gerard Bruning in Cuijk, waar hij sinds 1957 in een voormalige sigarenfabriek zijn atelier had.
Eén jaar later krijgt hij de Karel de Grote Prijs van de gemeente Nijmegen voor beeldhouwkunst en toegepaste kunst.

Na zijn dood werd in het Nijmeegs Museum De Commanderie van Sint-Jan een tentoonstelling aan hem en zijn oeuvre gewijd. Ter gelegenheid daarvan verschijnt een monografie over het werk van de kunstenaar.

kunstwerken van Gerard Bruning
(1930 - 1987)
titel: Hommage aan Bernini
jaartal: 1987
locatie: d'Almarasweg (Botanische Tuin)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Dit kunstwerk werd in 1988 aangekocht door de gemeente Nijmegen.

Gianlorenzo Bernini was een beeldhouwer uit de zeventiende eeuw ten tijde van de Barok. Deze kunstenaar slaagde erin de figuren in zijn werk zodanig in een actieve houding of beweging voor te stellen, dat de toeschouwer zich erin betrokken voelt. Met dit beeld brengt Bruning zijn waardering voor deze kunstenaar tot uit uitdrukking.

Het beeld werd in 1990 geplaatst in de Botanische Tuin, ondanks het feit dat die tuin toen eigendom van de Radboud Universiteit was. Deze locatie werd gekozen omdat de hier aanwezige natuur een prachtige entourage voor het beeld vormde.
omhoogscrollbalk omlaag