Tobias met de vis
kunstenaar: Albert Termote
[x]
De Belgische beeldhouwer Albert Termote werd opgeleid aan de Kunstacademie in Gent. Hij werkte voor de symbolistische kunstenaar George Minne. In 1914 vluchtte hij voor het geweld van de Eerste Wereldoorlog naar Engeland en in 1915 vestigt hij zich in Nederland. Hier studeert hij verder aan de Rijksacademie in Amsterdam onder begeleiding van professsor J. Bronner. Na de Tweede Wereldoorlog voert hij ook opdrachten uit in Nijmegen. Zo is hij onder meer betrokken bij de reconstructie van de gevelbeelden van het tijdens de oorlog uitgebrande stadhuis. Voor zijn Nijmeegse werken,
en in het bijzonder voor het ruiterstandbeeld van Karel de Grote, krijgt Albert Termote in 1969 de Karel de Groteprijs van de stad Nijmegen.

kunstwerken van Albert Termote
(1887 - 1978)
titel: Tobias met de vis
jaartal: 1964
locatie: O.C. Huismanstraat (vijver bij winkelcentrum Notenhout)
eigendom van: gemeente Nijmegen

In 1964 werd het beeldje Tobias met de vis van Albert Termote geplaatst in het winkelcentrum 'Notenhout' in Neerbosch-Oost. Helaas werd het beeld vernield. Maar het wijkopbouworgaan zorgde ervoor dat Tobias met de vis na 10 jaar weer werd teruggeplaatst. In 1979 kreeg het beeldje een plaats in de vijver om te voorkomen dat het opnieuw zou worden vernield.

'Tobias met de vis' is een thema uit het Oude Testament.
Tobit, de vader van Tobias, stuurt zijn zoon op pad om een schat uit Medië te halen. Op zijn reis krijgt Tobias gezelschap van de aartsengel Rafaël.
Met hulp van Rafaël brengt Tobias zijn vaders schat naar huis. Met de gal van een vis die hij samen met Rafaël heeft gevangen, geneest Tobias zijn vaders blindheid. Een deel van de schat wordt in de vorm van aalmoezen weggegeven.
omhoogscrollbalk omlaag