Blokken
kunstenaar: Peter Struycken
[x]
Peter Struycken onderzoekt al sinds de jaren zestig de toepassing van kleur in de ruimte en maakte als een van de eerste beeldend kunstenaars gebruik van de computer. Sinds 1969 vormt dit apparaat een essentieel onderdeel van zijn onderzoek naar het in beeld brengen van structuren. Voor Struycken is het een grote uitdaging om kunst te laten functioneren in de alledaagse omgeving.

Struycken studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In 1964 werd hij docent aan de kunstacademie te Arnhem. Hij is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

kunstwerken van Peter Struycken
(1939)
titel: Blokken
jaartal: 1978
locatie: Wijchenseweg (rotonde Bijsterhuizen)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Dit monumentale, architectonische werk bestaat uit drie grote blokken met verschillende kleuren (afgeleid van blauw-grijs, aubergine en karmijn). De kubusvormen wekken de indruk dat ze deels in de grond verzonken zijn. De blokken zijn gemaakt met behulp van een stalen kooiconstructie, die is afgedekt met profielplaten.
Van 1983 tot 1990 hebben de blokken op het Takenhofplein te Nijmegen gelegen en in 1995 zijn ze herplaatst in Bijsterhuizen.
In 2009 is het werk schoongemaakt en voorzien van de oorspronkelijke kleuren.

In dit werk komt Struyckens fascinatie tot uiting voor vorm- en kleurverhoudingen en voor wetmatige verhoudingen tussen afzonderlijke elementen.
De afmeting, de kanteling, de richting en de kleur van de blokken zijn berekend en bepaald met behulp van het computerprogramma Blocks van de TU van Delft. In het computerprogramma werden gegevens ingevoerd, die zijn afgeleid uit de oorspronkelijke omgeving van het toekomstige kunstwerk (maten van de omliggende boerderijen, etc.). Het kunstwerk meet op het hoogste punt 14 meter en is over de gehele breedte 68 meter lang.
omhoogscrollbalk omlaag