Sculptuur
kunstenaar: Auke de Vries
[x]
Auke de Vries woont en werkt in Den Haag. Hij heeft een omvangrijk oeuvre opgebouwd in binnen en buitenland. Hij volgde de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Naast zijn kunstenaarschap is hij als docent verbonden aan de Rijksacademie van Amsterdam. In 2005 ontving hij de Cultuurprijs van Den Haag.

Auke de Vries was oorspronkelijk graficus, maar ontwikkelde zich al snel in het tekenen en beeldhouwen. In de jaren zeventig begon hij met het maken van kleine ruimtelijke modellen die bedoeld waren als hulpmiddel bij het maken van grafiek. Deze modellen gingen al snel een eigen leven leiden en ontwikkelden zich tot zelfstandige sculpturen.

De beelden van De Vries worden vaak vergeleken met schrifttekens. De wijze waarop hij in de ruimte werkt, wordt aangeduid als 'schrijven'. Zijn ogenschijnlijk lichte constructies zijn samengesteld uit lijnen, vlakken, cilinder- en kogelvormen. Omdat de vormen meestal op enkele punten verankerd zijn, lijken de beelden in wankel evenwicht te verkeren. Niets is minder waar: de plaats van alle elementen is exact berekend en uitgebalanceerd. Verder plaats hij zijn sculpturen meestal op een stevige sokkel.

kunstwerken van Auke de Vries
(1937)
titel: Sculptuur
jaartal: 1991
locatie: Prins Bernhardstraat (Julianapark)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Als we naar dit kunstwerk kijken zien we duidelijk grafische lijnen terugkomen. De 'lijnen' zijn vervaardigd uit stalen vormen en stalen staven.

Deze sculptuur staat in een park. Door vorm en kleur gaat dit beeld op in zijn natuurlijke omgeving.
omhoogscrollbalk omlaag