Sculptuur
kunstenaar: Carel Visser
[x]
Carel Visser studeerde een jaar architectuur aan de Technische Hogeschool van Delft en vervolgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Den Haag. Hij heeft als kunstdocent gewerkt en Nederland op tal van Biënnales en exposities vertegenwoordigd. In 1972 ontving hij de Nationale Prijs voor Architectuur en Beeldhouwkunst en in 1992 nam hij de Kunstprijs van de stad Amsterdam in ontvangst.

kunstwerken van Carel Visser
(1928)
titel: Sculptuur
jaartal: 1991
locatie: Prins Bernhardstraat (Julianapark)
eigendom van: gemeente Nijmegen

Carel Visser is één van Nederlands belangrijkste naoorlogse beeldhouwers. Hij is een constructivist. Dat betekent dat hij een voorkeur heeft voor construeren, stapelen en bouwen. Dit kunstwerk verraadt deze voorliefde. Het is een bronzen sculptuur die weliswaar uit meer elementen is opgebouwd maar toch één totaalindruk maakt. De sokkel, die relatief groot is, bestaat uit beton met een kartelrand.

Visser wilde bij het maken van dit beeld voor Nijmegen iets realiseren dat in staat zou zijn passanten in deze natuurlijke omgeving te interesseren. Iets compacts. 'Je zou kunnen denken aan datgene wat je soms uit een ei ziet kruipen, wat nog nat is en wat piept, wat rondscharrelt en waar je van hoopt dat het goed gaat.'
omhoogscrollbalk omlaag